15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü ile EYT'de emeklilik! İşte merak edilen EYT formülleri!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile alakalı olarak yapılan çalışmada görüşülen tüm formüller netlik kazandı. EYT düzenlemesinde uygulanacak olarak formüllerin ayrıntıları neler? İşte EYT’de emeklilik imkanı verecek formüller...

Türkiye’de milyonlarca çalışan EYT düzenlemesi ile emekli olacakları günü sabırsızlıkla bekliyorlar. Oldukça kapsamlı bir mesele olduğu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı farklı farklı formülleri değerlendiriyor. Bu formüller içerisinde uygun olanlar ve mağduriyet yaratmayacak olanlar tercih edilecek. İşte Çalışma Bakanlığı’nın üzerinde durduğu formüller...

15 YIL SİGORTALILIK VE 3600 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİLİK!

EYT düzenlemesinde görüşülen ilk formül 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü dolduran herkesin yaş şartına bakılmaksızın emekli edilmesi oldu. Ancak bu formülün uygulanması durumunda hem maliyet çok yüksek olacak hem de emekli olanlar düşük emekli maaşı alacaklar.

BAĞKURLULARA EYT’DEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ!

Bağkur üzerinden emekli olacak olan vatandaşların hangi şartlarla emekli edilecekleri de tartışılıyor. Buna göre erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 9000 prim günü, kadınlar ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 7200 prim günü ile emekli olabilecekler.

MAAŞ KESİNTİSİ İLE YAŞ ŞARTI GEVŞETİLECEK!

EYT’de yaş şartında bazı indirimlere gidilmesi de tartışılıyor. Bunun için de maaş kesintisi formülü tartışılıyor. Şu anda emekli olabilmek için yaşlarını bekleyenlerin emekli maaşlarından yüzde 2 oranında kesinti yapılıp kalan yıllarının yarısına indirim uygulanacak. Yani 4 yıl beklemesi gereken EYT’li vatandaş yüzde 2 maaş kesintisi ile 2 yılı doldurduktan sonra emekli olabilecek.

BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK!

Yaş şartı bekleyenler kadar prim şartında da sorun yaşayan vatandaşlar bulunuyor. Bunların eksik primlerini kapatabilmeleri için borçlanma imkanı getirilmesi tartışılıyor. Borçlanma ile prim açıklarını kapatanların yaş şartı aranmaksızın emekli edilebilecekleri bildiriliyor.

PRİMLERİNİ TAMAMLAYANLAR MAAŞ KESİNTİSİ İLE HEMEN EMEKLİ OLABİLECEKLER

Emekli olabilmek için primlerini tamamlayan ama yaş şartına takılanlara da bir emeklilik imkanı verilecek. Bu vatandaşların yaşlarını doldurmalarına gerek kalmayacak. Maaşlarında cüzi miktarlarda kesinti yapılarak hemen emekli edilmeleri sağlanacak.

YAŞA TAKILANLARIN YAŞ ŞARTINDA İNDİRİM!

Emeklilikte yaşa takılanların yaş şartlarında indirim yapılması da gündemdeki formüllerden birisi oluyor. Bu formül gerçekleşirse EYT’liler hemen emekli olmayacaklar ama yaş şartlarında indirim elde ederek kademeli olarak emekli olma imkanı bulacaklar.

Haberleri