0.64 Faizle Konut Kredisi Yeterli Olmadı, Gayrimenkul Sektörü Tapu Harcı, Konutta KDV İndirimi ve Sıfır Konuta 0.54 Kampanyası İstiyor!

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı konut satış istatistikleri rakamları gayrimenkul sektörünü memnun etmedi.

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı konut satış istatistikleri rakamları gayrimenkul sektörünü memnun etmedi. Türkiye'de sıfır konut stoku sorunu için büyük öneme sahip olan teşvikler açıklanan rakamlara göre sıfırdan çok ikinci el konut satışlarına yaradı. 2.el konut satış rakamları sıfırı ikiye katlarken müteahhitler ve konut üreticileri hükümetten yüzde 0.54 faiz oranı ile sıfır konutlara özel yeni konut kredisi kampanyası, sıfır tapu harcı ve konutta KDV indirimi gibi yeni teşvik ve düzenlemeler talep etti. Detaylar haberimizde...

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafndan açıklanan Haziran 2020 dönemine ait konut satış rakamları kredi faiz indirimi ile konut satış rakamları arasındaki yakın ilgiyi bir kere daha gözler önüne sermişti.



Korana virüs salgınındaki belirsizlikler ve ekonomide yaşanan sorunlara rağmen ucuz kredi fırsatından yararlanmak isteyen vatandaş bankalara koşmuş, konut satış rakamları yüzde 200 oranında artış göstererek 190 bin barajını aşmıştı.



SIFIR KONUT YERİNE VATANDAŞ DAHA UCUZ OLAN İKİNCİ EL KONUT ALIMINA YÖNELDİ, KONUT STOKU İSTENİLEN DÜZEYDE ERİMEDİ!



Ucuz kredi kampanyası ile uzun süredir gayrimenkul sektörünün sırtında ağır bir yük oluşturan konut stokunun eritilmesi amaçlanıyordu.



Ancak ne yazık ki kampanya beklentileri karşılamadı. Vatandaş ağırlıklı olarak ikinci el konut alımına yöneldi, ikinci el konut satış rakamları, sıfır konut satış rakamlarını ikiye katladı.



Konu hakkında değerlendirmede bulunan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas kamu bankaları tarafından ikinci el konutlara daha yüksek faiz oranı ile konut kredisi verilmesine rağmen toplam satışlarda sıfır konut satışının yüzde 30 ile sınırlı kaldığına dikkat çekti.



ZİRAAT BANKASI, HALKBANK VE VAKIFBANK SIFIR KONUT KREDİSİ İÇİN YENİ ORAN YÜZDE 0.54 MÜ OLACAK?



İkinici el konut satış rakamlarının oranının yüzde 70'e ulaştığını belirten Elmas “Bu daha önce yarı yarıyaydı. Bizim hızlıca insanlarımızın tercihlerini birinci elden yana döndürmemiz lazım. Demek ki ortaya koyduğumuz mekanizma konut satışlarını hızlandırıyor ama birinci ele yeteri kadar pay vermiyor. O zaman bizim ilave bazı mekanizmalarla birinci eli daha cazip hale getirecek şeyler yapmalıyız.



İnşaat sektörünü canlandırmamız için birinci eli teşvik etmemiz gerekiyor. Bu ne olabilir; bazı vergi indirimleri olabilir, üreticilerin ellerinde ofis ve ticari alan stoku var. Bunlar kampanyadan yararlanamıyor. Bunlara yönelik KDV indirimi olabilir. Bunlar için ayrı bir paket olabilir. Bir de faiz makasını biraz daha açmak olabilir. 0,64 değil de 0,54 faiz uygulanabilir” diyerek yeni faiz indirimi talep etti.



TAPU HARCI VE KONUTTA KDV İNDİRİMİ TALEP EDİLİYOR



İnşaat sektörü bunlara ek olarak sıfır konut satışlarını teşvik edebilmek amacı ile sıfır tapu harcı ve konutta KDV indirimi talep ediyor.



Ancak korana virüs salgını nedeni ile zaten büyük bir vergi kaybına uğrayan hükümetin şimdilik böyle bir düzenleme yapması olası bulunmazken müteahhitlerin konu hakkında baskısı ise sürüyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri