Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim kampanyası açıklanmıştı. Bu kampanyanın yasal altyapısı Yeni Konut Finansmanı Programı adıyla yapılan düzenlemeyle TBMM’de yasalaştı. Bu şekilde kampanyaya dair çok önemli ayrıntılar da ortaya çıktı. En önemli detay ise yanlış beyan veren alıcıya da satıcıya da uygulanacak ceza oldu.
YANLIŞ BEYAN CEZASI ÖDEYEBİLİRSİNİZ!
Kamu bankaları üzerinden vatandaşlara aylık 0,69’dan başlayan faizlerle konut kredisi verilerek ev sahibi olmaları sağlanacak. Ancak bunun için doğru beyan verilmesi ve satın alınacak evin gerçek fiyatının bildirilmesi gerekecek. Doğru beyan verilmediğinin tespitinde ise fatura çok ağır olacak.
Satın alınan evin gerçek fiyatı bildirilmezse ve bu tespit edilirse konutu satın alan vatandaş ceza ile karşılaşacak. Öncelikle devlet tarafından verilecek olan ilk 3 yıl taksit desteği geri alınacak. Bununla da kalınmayacak kullanılan konut kredisinin yüzde 5’i kadar da idari para cezası uygulanacak. Örneğin 2 Milyon TL konut kredisi çekilip yanlış beyan verilirse vatandaş 100 Bin TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak.
Ceza sadece konutu satın alan vatandaşla sınırlı kalmayacak. Yanlış beyanda yüklenici firma yani müteahhit de cezalandırılacak. Tespit yapılması durumunda beyan edilen konut satış bedelinin yüzde 25’i kadar idari para cezası uygulanacak. Yani bir ev 3 Milyon TL’ye satılıp 2 Milyon TL olarak bildirilirse müteahhit 500 Bin TL ceza ödemek zorunda kalacak.
HİÇ SATIŞ İŞLEMİ YAPILMAMIŞ KONUTLARA DESTEK SAĞLANACAK
Yeni Evim kampanyası ile satın alınacak olan konutun üzerinde herhangi bir satış işlemi yapılmamış olması gerekiyor. İkinci el konutlar kapsam dışında kalacak. Arsalarını kat karşılığı vererek konut sahibi olan arsa sahipleri de kanunda yüklenici kabul edilecekler ve onların satacakları konutları için de uygun faizli konut kredisi verilebilecek.
KREDİNİN İLK 3 YILI DESTEK VERİLECEK
Kamu bankalarından kampanya kapsamında konut kredisi kullanan vatandaşlara ilk 3 yıl boyunca taksit desteği sağlanacak. 15 yıl vadeli olarak verilecek olan bu konut kredilerinin ilk 3 yılının taksitlerinin bir kısmını Hazine karşılayacak. Ne kadar destek verileceği ise konut kredisi çeken vatandaşın hane gelirine göre belirlenecek. Konut kredisi taksiti hane gelirinin yüzde 30’undan fazlaysa o fazla kısmı Hazine ödeyecek ve daha sonra bu para geri ödenecek. Yüzde 30 olarak uygulanan oranı yüzde 50’ye çıkarmaya ve 3 yıllık taksit desteği süresini 1 yıla düşürme konusunda Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
EKSPERTİZ RAPORLARINA YANLIŞ DEĞER TESPİTİ CEZASI
Kampanya kapsamında konut kredisi kullanılırken hazırlanan ekspertiz raporları da cezaya tabi olacak. Raporun yanlış veya gerçeğe aykırı olması durumunda raporu düzenleyen gayrimenkul değerleme uzmanı veya gayrimenkul değerleme kuruluşu cezalandırılacak. SPK tarafından verilecek olan bu ceza 10 kat arttırılarak uygulanacak. Bu ceza konutun satış bedelinin yüzde 10’undan az olmayacak.