10 Yıllık Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır? Ev Sahibinin Evden Çık Talebini Kabul Etmek Şart Mı?

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarma süreçleri merak ediliyor. 10 yıllık kiracıyı ev sahipleri evden nasıl çıkarabilirler. Bu durumda kiracıların bir hakkı var mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar zaman zaman kiracının evden çıkarılmak istenmesi gibi bir durumla sonuçlanabiliyor. Böyle bir gelişme halinde ise ev sahipleri ile kiracılar yasal haklarını merak ediyorlar. Peki ev sahipleri 10 yıllık bir kiracıyı evden nasıl çıkarabilir? 10 yıllık kiracı kendisini evden çıkarmak isteyen ev sahibine karşı hangi yasal hakları kullanabilirler?

10 YILLIK KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri kiracının evden çıkmak istemesi haricinde olağan şartlarda her yıl otomatik olarak uzamaktadır. Ev sahibine yasalara göre kiracıyı evden çıkarmak, kira sözleşmesini sona erdirmek gibi bir hak tanınmamıştır. Ancak tek bir istisna uygulaması vardır. Ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarını herhangi bir mazaret bilirmeksizin evden çıkarma haklarına sahiptirler. Lakin bunun da belirli bazı kuralları vardır.

10 yılı dolduran bir kirecının evden çıkarılması miöin ev sahibinin bazı takvimlere uyması gerekiyor. Kira sözleşmesinin dolacağı güne 30 gün kala kiracıya evden çıkmasına dair bir ihtar gönderilir. Bu ihtar ile kiracının evden çıkışı sağlanır. Esasında bu ihtar hukuken kira sözleşmesinin sona erdirileceği ve kiracılık durumunun biteceğinin kanuni ifadesidir. Bu şekilde ev sahipleri 10 yıllık kiracıları için tahliye işlemlerini başlatırlar.

Ev sahibinden gelen ihtarı alan kiracı normal şartlarda evden çıkmak zorundadır. Kira sözleşmelerinin 10 yıllarına özel olarak ev sahiplerine verilen bu hak karşısında kiracının yapacağı herhangi bir işlem yoktur. Kiracı kira borçlarını günü gününe ödeyebilir, kiraladığı evi çok iyi bir şekilde muhafaza edebilir, ideal bir kiracı olabilir. Ancak tüm bunlar 10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesini engelleyecek gerekçeler değildir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri