10 yıllık kiracıyı evden çıkarma şartları!

Kiracılar mevcut piyasa şartlarında bütçelerine uygun kiralık ev bulmakta zorluk yaşarken, ev sahipleri de evlerini daha yüksek fiyatlardan kiraya verme yollarını arıyor. Bu noktada 10 yıllık kiracıların evden nasıl çıkartılabileceği araştırılıyor.

10 yıllık kiracının evden nasıl çıkartılabileceği hem ev sahipleri hem de evlerde uzun süre oturan kiracılar tarafından merak ediliyor. Kira sözleşmesi, kiracı tarafından feshedilmediği halde sözleşme 1 yıl daha uzuyor. Ancak bu sözleşme 10 defa uzadığında ev sahibi sözleşmeyi sonlandırabilir.

Kira sözleşmesinde 10. Yıla yaklaşıldığında bu noktada ev sahibi, kiracıya 3 ay önceden yazılı ihtarname göndererek evi boşaltmasını talep edebilir. Bu durumda kiracı evden çıkartılabilir.

KİRASINI ZAMANINDA ÖDEYEN KİRACI ÇIKARTILIR MI?

Kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracılar evden kolay kolay çıkartılamamaktadır. Ev sahibi kiracısının evden çıkmasını istemesi halinde durumu yargıya taşıyabilir. İhtiyaç sebebi ile tahliye davası açılabilir. Ancak bu durumda evin gerçekten ihtiyaca cevap vermesi gerekmektedir. Kirasını düzenli ödeyen ve eve zarar vermeden kullanan kiracılar için tahliye davası açılamaz.

Ev sahiplerinin kiracısını evden çıkarmak için açacağı tahliye davasında, evin gerçekten bir amaç için ihtiyaca cevap vermesi ve bu durumun da kanıtlanması gerekmektedir.

TAHLİYE DAVASI NEDİR?

Tahliye davası son dönemlerde ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlara çözüm olabilmesi noktasında sık sık gündem olmaya başladı. Bazı durumlarda kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaktadır. Tahliye davası sonucunda mahkeme kararı ile kiracılar evi tahliye edebilmektedir.

Tahliye davasının süresi dosyanın durumuna, mahkemenin yoğunluğuna ve kiracının davaya itiraz etme süresine göre değişmektedir. Davalar ortalama olarak 1-1,5 yıla kadar uzayabilmektedir. Tahliye davası açılacaksa bu kriterleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri