15 yıl vadeli mortgage kampanyasında konut sektörü beklentisini açıkladı

Konut sektörünü canlandırmak amacıyla başlatılması planlanan yeni konut kampanyası hakkında açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Son açıklama ise sektör temsilcilerinin tarafından yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılan gerçek mortgage vurgusu konut sektöründe büyük heyecan yaratmıştı. 15 yıl vadeli düşük faizli konut kredisi desteği beklentisi oluşan yeni orta gelir grubu konut kampanyası hakkında yeni bir açıklamada sektör temsilcileri tarafından yapıldı.

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklama ile artık ortalama konut fiyatının 5 milyon liraya ulaştığını belirterek peşinat indirimi talep etti. Kampanyadan yararlanmak isteyenler yüzde 10 peşinat ile ev sahibi olma imkanı sunulması istenirken yine 5 miyon TL üzeri olan konutların da kredi kampanyasına dahil edilmesi istendi.

180 AY VADELİ KONUT KREDİSİ ALIM GÜCÜNÜ ARTTIRACAK

Kampanyanın konut sektörü için önemini vurgulayan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Uzun dönemden beri bankalar konutta 200-300 bin TL gibi çok düşük finansman kullandırıyordu. Banka finansmanı ile yapılan satışlar geçmiş dönemlere göre ciddi anlamda düştü. Sektör geliştiricisi olarak kampanyayı bekliyorduk. Konut finansmanı olmadığı için gayrimenkulün satılma imkânı, insanların da buna erişme şansı olmuyor" diyerek devlet bankalarının açıklayacağı kampanyayı beklediklerini dile getirdi.

 Konut fiyatlarının bugünkü arsa ve inşaat maliyetlerine göre ortalama 5 ila 10 milyon TL arasında olduğunu belirten Babacan düşük faizin bu konutları da kapsaması gerektiğini söyledi. Yine inşaatı devam eden projelerinde kapsama dahil edilmesi gerektigini belirten Babacan "Çünkü piyasada bitmiş konut sıkıntısı var. İstihdamın devam etmesi ve sektöre fayda sağlaması için devam eden konutlarda mutlaka kampanyanın olması gerekir” dedi.

İnşaat sektörü temsilcileri tarafından yapılan ilk açıklamalarda öne çıkan talepler:

Kredi vadesinin 180 ay olarak belirlenmesi,

Fiyatı 5 milyon TL ve üzeri olan konutlarında yüzde 0.69-0.79 faiz oranından yararlanması,

Konut peşinatının yüzde 10 seviyesine çekilmesi,

Yapımı devam eden konut projelerinin de kampanyaya dahil edilmesi olarak açıklandı.

Emlak Haberleri Haberleri