150 metrekare eve kaç ton demir gider, maliyeti ne kadardır?

Ev yaptırmak isteyenler inşaat maliyetlerini merak ediyorlar. 150 metrekarelik tek katlı bir ev için kaç ton demir gerekir ve maliyeti nedir?

Ev yaptırmayı düşünenler harekete geçmeden önce yapı yaklaşık maliyetlerini hesaplamaktadırlar. Son dönemlerde inşaat malzemelerinin fiyatlarının oldukça değişken olmasından dolayı betonarme ev yapımlarında maliyetler de sıklıkla değişebilmektedir. Ev yaptırırken önemli maliyet birimlerinden birisi de inşaat demiri olmaktadır. İnşaat sektöründen yapılan değerlendirmelere göre bir evin maliyetinin yüzde 15 ile yüzde 20 aralığını demir maliyeti oluşturmaktadır.

150 METREKARELİK TEK KATLI BİR EV İÇİN NE KADAR DEMİR KULLANILMALIDIR?

İnşaatlarda kullanılacak olan demirin miktarı projeden projeye değişmektedir. Ancak genel olarak bazı hesaplamalar yapılabilmektedir. Tek katlı olarak inşa edilmesi planlanan 150 metrekarelik bir ev için öncelikle temelde ortalama 5,5 ton demir kullanılmaktadır. Evin tabliyesi için kullanılması gereken demir miktarı ise ortalama 2 ton olmaktadır. Kolonlar için ise ayrıca 2 ton demir kullanmaya ihtiyaç vardır. Bu hesaplamalar projeye göre değişmektedir. Ortalama olarak alınacak olursa 150 metrekarelik bir evin yapımında 9,5 ton demir gitmektedir.

Yapılacak olan evin bodrumunun olup olmaması da demir kullanım miktarında etkili olacaktır. Tüm bu hesaplamalar genel ortalamaya göre çıkarılmıştır. Her projenin ihtiyaç duyduğu demir miktarı statik hesaplamaları ile belirlenmektedir. Ancak yaklaşık olarak bu rakam ortaya çıkmaktadır.

MALİYETİ NE KADARDIR?

150 metrekarelik bir ev yapılmak istendiğinde 9,5 ton demir kullanılacaksa bunun güncel bir maliyet hesaplaması bulunmaktadır. Demir fiyatları ilden ile değişmektedir. Ayrıca bunun bir de nakliye maliyeti bulunmaktadır. Nakliye maliyeti çok değişken olabileceği için sadece inşaat demiri ortalama maliyeti daha çok merak ediliyor.

İnşaat demirinin ton fiyatı İstanbul’da KDV dahil 14.850 TL olarak uygulanmaktadır. 9,5 ton inşaat demiri için nakliye hariç maliyet 141.075 TL olmaktadır. Bu yalnızca demir maliyetidir. Bir inşaatta çok daha fazla maliyet kalemleri bulunmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri