1915 Çanakkale Köprüsü İnşaatında Son Durum Ne?

Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar devam ediyor. 18 Mart 2022'de açılması beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında son durum ne?

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü Çanakkale'de inşa ediliyor. Türkiye'nin vizyon projelerinden birisi olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. Bu tarihten itibaren yoğun bir şekilde süren çalışmalar hız kesmeden sürekli olarak bugüne kadar devam etti.

5 BİN KİŞİ HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde kurulan şantiyelerde 649 adet mühendis, 4.500 adet personel ve 900 adet de iş makinesi görev alıyor. Asya ve Avrupa yakalarına kurulumu tamamlanan 318 metrelik iki kulenin ardından kedi yolu ile iki yaka birbirine bağlandı. Şu anda ana kablo montajının sürdüğü ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün silietinin ortaya çıktığı bildirildi.

BAĞLANTI YOLLARI YAPILIYOR

Öte yandan 1915 Çanakkale Köprüsü projesi yalnızca bir köprüden ibaret değil. Bu köprü için ayrı bir güzergah da inşa ediliyor. Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe otoyolu Projesi kapsamında Malkara Kavşağı ve Umurbey arasında da 84 kilometrelik yol yapım çalışması devam ediyor. Bunun yanında Gelibolu ile Eceabat ilçeleri arasındaki 47,5 kilometrelik yolun da 26,5 kilometrelik kısmı tamamlandı. Köprü için bu yol önemli bir alternatif güzergah olacak.

KIRMIZI BEYAZ KÖPRÜ

1915 Çanakkale Köprüsü'nün tasarımı oldukça derin anlamlar ifade ediyor. Köprünün iki ayak aralığında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılıyla ilişkilendirilerek 2023 metre olarak planlandı. Köprüdeki iki kule arasındaki bağlantılar ise Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz renklerle boyanacak. Kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü yüzlerce kiloluk top mermisini andıracak.

2022'DE AÇILACAK

1915 Çanakkale Köprüsü için çalışmalar sürerken açılış programında bir aksma meydana gelmediği bildirildi. Buna göre 18 Mart 2022'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de açılışı yapılacak. Çok görkemli geçmesi beklenen açılışın ardından ise köprü trafiğe açılacak. Çanakkale Boğazı bu köprü aracılığı ile kıtaları birbirine bağlayacak.

Emlak Haberleri Haberleri