Türkiye tarihinin en büyük barınma krizini yaşarken üst üste yaşanan gelişmeler kiralık ev kıtlığı yaşanmasına neden oldu. Son olarak üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlaması ile beraber vatandaş kiralık ev bulmak için adını emlakçılarda oluşturulan listelere yazdırmak zorunda kalırken kiralık ev fiyatları kadar ev kiralamanın maliyeti de yükseldi.
Boş kiralık ev bulmak nerede ise imkansız hale gelirken sahibinden kiralık ev bulamayan vatandaşlar zorunlu olarak emlakçıların kapısını çalmaya başlarken emlakçı komisyonu ve depozito ödemeleri ile beraber aylık kirası 2 bin lira olan bir evi kiralamanın maliyeti 10 bin liraya ulaştı. İstanbul'da şu anda belirli semtlerde 2 bin liraya dahi kiralık ev bulunamazken bu da cebinde nakit 10 bin lirası olmayanların ev kiralayamayacakları anlamına geliyor!
2 BİN LİRALIK KİRALIK EVİ TUTMAK İÇİN 10 BİN LİRA PARA ÖDENMESİ GEREKİYOR!
Konut sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emlak Müşaviri Salim Taşçı, Sözcü Gazetesi yazarlarından Erdoğan Süzer'e önemli açıklamalarda bulundu. Taşçı ev sahiplerinin kendilerini güvence altına alabilmek adına evlerini kiralamak isteyen kişilerden en az 3 aylık kirayı depozito olarak talep ettiğini belirterek “2 bin lira kira, 6 bin lira depozito, 2 bin lira emlakçı parası toplam 10 bin lira ediyor. Bu devirde ev kiralamak dar gelirlinin altından kalkabileceği bir iş olmaktan giderek uzaklaşıyor” diyerek 10 bin liralık maliyetin özetini çıkardı.
2 BİN LİRANIN ALTINDA 3+1 KİRALIK DAİRE KALMADI!
Bu dönemde tayinlerin başladığını da belirten Taşçı pek çok faktörün üst üste gelmesi ile kiralık ev fiyatlarında büyük bir yükseliş yaşandığını belirterek Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerde şu anda en ucuz 2+1 dairenin 2 bin liraya fırladığını söyledi.
En büyük tehlikenin ise 10 seneyi aşkındır aynı evde oturan kiracıların yaşadığını belirten Taşçı ev sahiplerinin 3 ay önceden ihbar çekerek eski kiracılarını tahliye ettiklerini ve daha yüksek fiyatlarla evlerini kiraya verdiklerini belirtti.
KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, KİRALIK EVLER NEDEN AZALDI, NEDEN BOŞ KİRALIK EV BULUNAMIYOR?
Kiraların neden yükseldiği sorusuna da yanıt veren Taşçı emlak sektöründe Ağustos ayının tayin, evlilik ve öğrenci mevsimi olarak anıldığını belirterek "Bu üç mevsim bir araya gelince fiyatlar zirve yaptı. Bu yetmiyormuş gibi bir de müteahhitler yüksek maliyet artışı nedeniyle yeni inşaat yapımını durdurdu. Talep aşırı artarken arz düşük kalınca fiyatlar zirve yaptı” dedi.
Türkiye yoğun bir mülteci göçü yaşarken yine yabancıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması ile beraber ne yazık ki konut talebi büyük bir hızla artarken konut üretimi ise bu talebi karşılamakta yetersiz kaldı. Bazı emlakçılar Arap kiracıların 1 senelik kirayı peşin vermesi nedeni ile daha kolay ev bulabildiklerini, ev sahiplerinin peşin kira nedeni ile yabancı kiracıları tercih ettiklerini dile getiriyorlar.