2 yıl ödeme yok, 18 yıl faizsiz sabit taksit! Devlet konutları maliyetine böyle teslim edecek!

Evleri yıkılan ve yıkılacak olan depremzedelere yeni konutlarının hangi koşullarda yapılıp teslim edileceği belli olmaya başladı. 2 yıl ödemesiz, 18 yıl sıfır faizli taksitler halinde bu konutları depremzedeler alabilecekler.

Deprem felaketinde evleri yıkılan veya ağır hasar aldıkları için yıkılacak olan depremzede vatandaşlara yeni evlerinin inşa edilebilmesi için çalışmalar hızla başlatıldı. Şu anda inşaatları başlayan konutlar olduğu gibi bu ay içinde 200 bin konut ve 70 bin köy evi için de temel atılacak. Bu deprem konutlarının depremzede vatandaşlara hangi koşullarda teslim edileceği belli oldu.

DEPREM KONUTLARININ KOŞULLARI NETLEŞTİ!

Deprem konutları depremzede vatandaşlar için inşa edilecek. Bu konutlara sahip olabilmek için ise bu vatandaşlara çok büyük kolaylıklar sağlanabilecek. Öncelikle bu konutlar vatandaşlara maliyetler üzerinden verilecek. Konutlarını teslim alacak olan depremzede vatandaşlar bu tarihten itibaren 2 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapmayacaklar. 2 yıllık ödemesiz dönemin ardından 18 yıllık bir taksit süreci başlayacak. Bu süreçte vatandaşlara herhangi bir şekilde faiz uygulanmayacak ve taksitler sabit olacak. Vatandaşlar isterlerse aylık isterlerse yıllık olarak bu taksitleri ödeyebilecekler.

KONUTLAR KİMLERE VERİLECEK?

Deprem konutlarına sahip olabilmenin bazı koşulları olacak. Tapuda yıkılan konutun hak sahibi kimse AFAD onun adına afet konutu yapacak. 60 günlük süre içerisinde de depremzede vatandaşların talep-taahhütname vererek başvuru yapmaları gerekecek. Başvuruda bulunmayacak vatandaşların ise itiraz hakları olmayacak. Bunun için de başvuru süresinin kaçırılmaması gerekecek.

BİRDEN FAZLA EVİ YIKILAN DEPREMZEDEYE KAÇ KONUT VERİLECEK?

Deprem felaketinde bazı vatandaşların birden fazla evi yıkık veya ağır hasarlı olduğu için yıkılacak statüsünde olabilir. Bu kişiler yıkılan konut sayısı kadar devletin kendilerine konut yapıp yapmayacağını merak ediyorlar. Bu konuda uygulamada ana çerçeve net bir şekilde çok önceden çizilmiş durumda. Buna göre vatandaşların depremde kaç konutları yıkılırsa yıkılsın sadece bir konut alma hakları olacak. Fazladan konutu olanlar o konutlarını deprem konutu olarak teslim alamayacaklar.

KİRACILARA KONUT YAPILACAK MI?

Deprem konutları ile alakalı olarak merak edilen bir husus da kiracıların durumu olarak biliniyor. Kiracılar deprem sırasında kiralık olarak oturdukları evlerin yıkılması durumunda devletten herhangi bir şekilde konut talebinde bulunamayacaklar. Bu kişilere devlet kira yardımı yapacak, çeşitli destekler verecek ama konut inşa etmeyecek. Konutlar sadece tapu üzerinden hak sahipliği esasıyla vatandaşlara verilecek.

Emlak Haberleri Haberleri