Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak Türkiye’de hükümetin üzerinde en çok durduğu konuların başında kentsel dönüşüm geliyor. Türkiye’nin dört bir yanında ayrı ayrı kentsel dönüşüm proje çalışmaları başlatılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüme dair yapmış olduğu konuşmasında deprem riskine sık sık vurgu yapıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin hayati önem taşıdığını ifade eden Bakan Kurum, kentsel dönüşüm konusunun terör kadar önemli olduğunu ifade ediyor.
ESKİ BİNALARIN RİSK DURUMU
Kentsel dönüşüm projeleri özellikle eski ve deprem riskli çok yüksek olan şehirlerde uygulanıyor. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin en fazla deprem riski bulunan şehirlerinde Çevre Bakanlığı, TOKİ kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettiriyorlar.
1999 yılında meydana gelen ve binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem sonrasında 2000 yılında konutlarda deprem yönetmeliği geldi. Konut inşaatları o tarihten sonra o yönetmelik kapsamında yapıldı. Yönetmelikte yer alan esaslar yeni inşa edilen binaların ortalama 7.4 şiddetinde meydana gelebilecek depreme dayanmasına göre hazırlandı.
Ancak 2000 yılından önce inşa edilen binalarda yönetmelik esasları uygulanmadı. Deprem bölgesinde yer alan 20 yıldan daha eski olan binalarda kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi oldukça önemli. Peki bu tür bir binada kalan vatandaşlar kendi bölgelerine apartmanlarına kentsel dönüşüm gelmediyse ne yapacaklar? İşte izlenecek o yol.
BİREYSEL KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURU İŞLEMLERİ
Vatandaşlar kendi binalarının riskli olduğunu düşünüyorlarsa kentsel dönüşüm için başvuruda bulunabilirler. Başvurular öncesinde vatandaşların bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunuyor.
Kentsel dönüşüm başvurularında yapılacak ilk işlem yapı testi. Vatandaşlar binalarının riskli olup olmadığını yapı testi ile kontrol ettirecekler. Yapı testi sonucu binalar riskli ve çok riskli çıkarsa apartman sakinleri belediyeye başvuruda bulunacaklar. Belediyeler başvuruları değerlendirdikten sonra apartmanın ve bölgenin durumuna göre karar verecekler.