2018 Yılından Önce Yapılan Binalarda Oturanlara Çok Kritik Korozyon Uyarısı Geldi!

Eski binalarda oturanlara çok kritik korozyon uyarısı geldi. 2018'den önce yapılan binalarda su yalıtımı var mı, su yalıtımı zorunlu mu, su yalıtımı yönetmeliği neleri kapsıyor, su yalıtımı yapılmazsa ne olur?

Eski binalarda oturanlara çok kritik korozyon uyarısı geldi. 2018'den önce yapılan binalarda su yalıtımı var mı, su yalıtımı zorunlu mu, su yalıtımı yönetmeliği neleri kapsıyor, su yalıtımı yapılmazsa ne olur?

Emlak365.com / Türkiye'de ne yazık ki eski binalarda oturanlar için pek çok risk bulunurken bunlardan biri de korozyon riski olarak öne çıkıyor.



2018 YILINDAN ÖNCE YAPILAN BİNALARDA KOROZYON RİSKİ!



Konu hakkında açıklama yapan İZODER Başkanı Levent Gökçe eski binalarda su yalıtımının binayı yapan müteahhitin insafına kaldığını belirterek “Deprem yönetmeliği sonrasında yapılsa dahi su yalıtımı olmadığı için son 18 yılda yapılan binalarda risk var. 2018 öncesi yapılan binalar müteahhittin insafına ve bilincine kalmış durumda. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 1.5’ini oluşturuyor.



Toplam 9.8 milyon bina, 28.6 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu oranlar, bugün güvenli bina sayısı konusunda maalesef istediğimiz noktada olmadığımızı gösteriyor. Binalarda su yalıtımının doğru uygulanması ve denetimine gerekli önemin verilmesinde geç kalındı ancak bundan sonra inşa edilen tüm binaları su yalıtımıyla korumalıyız ki 20 yıl sonra yeniden güçlendirme, kentsel dönüşüm konuşmak zorunda kalmayalım” diyerek denetimlerin önemine değindi.



SU YALITIMI YÖNETMELİĞİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, BİNALARDA SU YALITIMI ZORUNLU MU?



Binalarda su yalıtımı yönetmeliği 1 Haziran 2018 tarihi itibari ile yürürlüğe girmişti. Bu tarihten sonra yapılan tüm binalarda su yalıtımı yapılması yönetmelik kapsamında zorunlu tutulmuştu. Su yalıtımı yapılmayan binalarda korozyon riski bulunurken çelik donatıların taşıma gücü 5 senede yüzde 50 oranında azalırken su yalıtımı yapılmayan binaların 30 senede ömrünü tamamladığı belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri