TÜİK TEFE TÜFE Eylül ayı enflasyonu açıklandı. Milyonlarca kişinin beklemiş olduğu kritik enflasyon verisi arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda ev sahiplerinin kiracılara uygulayabilecekleri tavan resmi kira artış oranı sınırı olarak uygulanacak olması nedeni ile yakından takip ediliyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ekonomide yaşanan gidişatın yönünü göstermesi, Merkez Bankası politika faiz oranı dolayısı ile de bankaların kredi faiz oranları ve 32 günlük mevduat faiz oranları için belirleyici olması, emekli ve memur maaşları için enflasyon farkı zammı hesaplaması gibi farklı pek çok alanda kullanılıyor.
SON DAKİKA: TÜİK TEFE TÜFE EYLÜL AYI ENFLASYONU RAKAMLARI AÇIKLANDI!
Son dönemde yaşanan yükseliş nedeni ile yakından takip edilen enflasyona ait Eylül ayı verisi açıklandı. Ağustos ayı enflasyonu ile yaşanan yükseliş tepe noktasına ulaşmış ve son yılların en yüksek aylık enflasyon rakamı ilan edilmişti.
TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,04, bir önceki yılın aynı ayına göre ,58 ve on iki aylık ortalamalara göre ,42 artış gerçekleşti.
EKİM 2021 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI BELLİ OLDU! KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 16,42 olarak gerçekleşirken resmi kira artışı zam sınırı da yüzde 16,42 olarak gerçekleşti.
EKİM 2021 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2021 Kira Artış Oranı: % 16.42
Ekim Ayı Kira Zammı Tutarı: 162,40 TL
Eylül 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.162,4 TL
EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN, EN FAZLA KAÇ TL ZAM YAPABİLİR?
Ev sahiplerinin kiracılara yapabilecekleri zam oranları yasalarla belirlenmiş olup yasal mevzuat gereğince kiracıların korunmasını sağlamak adına maksimum kira artış oranı yani zam sınırı uygulanmaktadır. Ev sahipleri yasal olarak yapılan kanuni düzenleme kapsamında o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapma hakkına sahiptir.
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi maddeleri arasında aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa bu durumda kira sözleşmesinin 1 senelik yani 12 aylık olarak düzenlendiği kabul edilir. Kira sözleşmesinin tarihinin dolmasına rağmen taraflar tarafından iptal edilmemesi durumunda sözleşme otomatik olarak yenilenmiş olarak kabul edilir ve kira sözleşmesi yenileme döneminde ev sahiplerinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar.
Kira sözleşmesi yenilenirken yapılan kira zammı için ise o ay için açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yasal sınır olarak kullanılır. Yasal olarak ev sahibinin kiraya en fazla 12 aylık TÜFE ortalamasında açıklanan rakam kadar zam yapma hakkı vardır. Ancak bu rakam üst sınır olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracının karşılıklı anlaşmaya varması ve ortak karara varması durumunda daha düşük bir oran üzerinden zam yapılması da mümkündür. Yani kanunlar üst kira zam sınırı uygularken kiraya alt zam sınırı uygulaması bulunmamaktadır ve zam yapılmadan dahi kira sözleşmesinin yenilenmesi mümkündür.
İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI EKİM 2021! DÜKKAN VE İŞYERİ KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?
İşyeri kira sözleşmesi için uygulanan kira serbestisi kararı yapılan kanun değişikliği ile yeniden düzenlenmiş olup işyeri kira artış oranı olarak ta artık 12 aylık TÜFE ortalaması kullanılmaktadır. Yani işyeri sahipleri de kiracılarına Ekim ayı kira artış oranı zammı olarak en fazla 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapabilecekler. Yasal olarak bu rakamın aşılması halinde fazla zam yapan ev sahibi ve işyeri sahibi için kiracı tarafından kiraya itiraz davası açılabilecek.