Bu tapu ücreti ödemesi için hesap örneği 400.000 TL tutarında ki bir gayrimenkul satışı için 400.000 bölü 1.000 üzerinden 400 hesaplanır ve bu %2 oranına denk olan 20 ile çarpılır buradan elde edilen 8.000 TL tutarı alıcı için ödemesi gereken miktardır. Bir 8.000 TL de satıcının ödemesi gerekir. Yani toplam da tapu ücreti 400.000 TL değerinde ki gayrimenkul için 16.000 TL olarak hesaplanır. Bu tutarı anlaşma dahili içinde ya iki taraf paylaşarak öder ya da herhangi bir taraf tüm tutarı ödeyebilir.
Tapu Ücreti Sorgulama Yöntemi Nedir?
Tapu ücreti sorgulamak için yöntem internet üzerinden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü web sayfası üzerindendir. Bu web sayfasında haritalar üzerinden parsel sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulanmak istenen konumun net bilinmesi burada ki en önemli unsurdur. Doğru bilgiyi edinmek için konum net belirlenmelidir. Bu sayede mesafe ölçümü yapılarak parsel sorgulanır. Parsel sorgusu ile tapu bilgilerine ulaşılabilir.
Bunun yanı sıra bir diğer yöntem E-Devlet sistemi üzerinden tapu ücreti sorgulamaktır. Fakat E-Devlet üzerinden tapu sorgusu yapabilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine kayıt olunması gerekir. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine kayıt için T.C. kimlik numarası ile şifre oluşturulabilir ya da E-Devlet sistemi üzerinden yine E-Devlet şifresi ile kişi sisteme giriş yapabilir. Bu sayede tapu ücreti sistem üzerinden öğrenilebilir.
Tapu Ücreti Nereye Ödenir?
Tapu ücreti ödeme yerleri bankalardır. Öncesinde sınırlı sayıda olan bu ödeme noktaları son değişiklik ile birlikte çoğalmıştır. Farklı bankalara ödeme yapmak mümkündür. Bu bankalar başlıca; Ziraat Bankası, Halk Bank, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Şekerbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankasıdır. Tapu ücreti ödemesi için kişi kullandığı herhangi bir bankayı seçebilir ve bankadan, ATM ya da internet bankacılığından işlemini gerçekleştirebilir.
Ayrıca banka yerine E-Devlet sistemini kullanarak ödeme yapmak da mümkündür. Bunun için ödemeyi yapacak olan kişi kendi E-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yaparak Tapu ve Kadastro Ücreti ve İşlete Sermayesi Sorgulama bölümünü aratarak, çıkan sayfada ki istenilen bilgileri doldurmalıdır. Ardından ödemesini gerçekleştirebilir.
Diğer bir yöntem ise Tapu ve Kadastro Müdürlüğü web sayfasından ödeme işlemini gerçekleştirmektir. Burada takip edilmesi gereken adımlar web sayfasına girdikten sonra Tapu ve Genel Kadastro Elektronik Koleksiyonları bölümünden Gider Tahsilatı kısmına ulaşılması gerekir. Sonrasında Gelir Yönetimi sekmesinden Elektronik Tahsilat Seri Numarası kısmında gerekli bilgiler doldurularak ödeme yapılabilir.
Tapu Ücreti Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tapu ücretinin borcunu sorgulamak isteyen kişiler farklı yollardan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler. Bu yollardan biri kişinin borcunu sorgulamak için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden kendisine en yakın adrese gidebilme seçeneğidir. Diğeri Vergi Daireleri üzerinden sorgu yaptırmaktır. Bunların yanı sıra en basit yöntem ise internet üzerin E-Devlete giriş yaparak sorgulamaktır.
Tapu Devir İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?
Tapu devir işlemleri için istenen belgeler tapunun aslı ve fotokopisi, satıcı ve alıcının kimlik fotokopisidir. Tapu ücreti yanı sıra vergi borcu yoktur yazısı alınmalıdır ve işlemler için ilgili müdürlüğüne evraklar ile birlikte gidilmelidir.