2021'de Konut Fiyatlarını Şekillendirecek 3 Kritik Başlık

2020 yılında konut satış rakamlarına ulaşılması inşaat sektörünü sevindirirken 2021 yılında neler olacağına dair çalışmalar ise başladı.

2020 yılında konut satış rakamlarına ulaşılması inşaat sektörünü sevindirirken 2021 yılında neler olacağına dair çalışmalar ise başladı. İnşaat sektörü yine hedeflerini yakalamak isterken vatandaşlarda en uygun koşullarda ev sahibi olmayı amaçlıyor. Peki 2021'de fiyatlar neye göre ve nasıl şekillenecek.

2020 yılında konut fiyatlarında oluşan düşük fiyat politikası yaz aylarına kadar devam etti.



Yaz ayları öncesinde konutlar normal fiyatlarının yüzde 10 hatta bazı durumlarda yüzde 15 indirimli fiyatlara satılırken yaz dönemi tarihi kredi kampanyaları bu durumu tamemen tersine çevirdi. Devlet destekli sağlanan krediler fiyatların tamamen değişmesine neden oldu.



FİYATLAR EKSİ YÜZDE 10'DAN ARTI YÜZDE 30'A ÇIKTI



Devlet destekli konut kredilerinde müşterilere sıfır konut alımlarında yüzde 0.64, ikinci el konut alımlarında yüzde 0.74 faiz oranı sundu. Bankaların sağladığı ek avantajlar ise 12 ay ödemesiz dönem ve 180 ay vade oldu.



O dönem inşaat firmaları tarafından bu zamana kadar gelmiş en önemli konut kredisi fırsatı olarak tarif edilen kredi ile çok kısa süre içerisinde 200 binden fazla vatandaş ev sahibi oldu. Yaz geneline yayılan konut satış rakamları yıl sonu satış oranlarını büyük ölçüde etkiledi. Yıl içinde yüzde 15 indirimlere ulaşan konut fiyatları ise kampanya döneminde yüzde 30 zamlı hale kadar yükseldi.



Konut satışları yılın ilk 3 ayı ve son 3 ayında durma noktasına gelmiş olsa yıl içinde beklenen ortalama satış rakamı geçildi.



2021'DE FİYATLAR NE OLACAK?



Vatandaşların merak ettiği soru ise 2020 yılında yaşanan bu sürecin ardından 2021 yılında fiyatlar nasıl değişecek? Uzmanlar 2021 yılında konut fiyatlarının değişmesinde 3 öenmli etmen üzerinde duruyorlar.



Bunların ilki inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları olurken ikinci etmen yüksek faiz polikası yüzünden kredi faiz oranlarının yükselmesi. Bir diğer etmen ise konut talebinin azalması durumunda oluşacak durgunluk.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri