Türkiye'de konutların dönüşümü için yeni planlamalar ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre 15 şehir daha dönüşüm kapsamına alınacak. Bugün ekadar 59 ilde 276 riskli alan, 38 ilde 175 kentsel dönüşüm ve ve geliştirme alanı, 11 ilde 17 yenileme alanı ilan edildi. Toplam 56 ildeyse 52 bin hektarlık bölge rezerv yapı olarak belirlendi.
15 İL İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİ HAZIRLANACAK
Tüm kentsel dönüşüm çalışmalarının ise il ve ilçe bazında özel olarak yürütüleceği belirtildi. Belirlenecek 15 il için ise Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlanacak. Bu stratejilere göre de risk ve ihtiyaçlar değerlendirilerek önceliklendirme yapılacak.
İSTANBUL'DA ALTYAPI SİSTEMLERİ AFET RİSKLERİNE GÖRE ÖNCELİKLENDİRİLECEK
2022 yılının planlamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul'a ayrı bir önem verilecek. İstanbul'un mevcut yapılarının güçlendirilmesi hedefiyle altyapı sistemlerinde afet risklerine göre önceliklendirme gerçekleştirilecek. İhtiyaç duyulan alanlarda ise yenileme çalışmalarına hızlı br şekilde başlanacak.
20 İLDE TARİHİ KENT MERKEZİ YAPILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarında şehirlerin tarihsel kimlikleri dikkate alınacak. Bu kapsamda 25 şehirde yapılan Tarihi Kent Merkezi çalışmaları sürdürülecek. Bunların yanında 20 ilde de Tarihi Kent Merkezi yapımına başlanacak. Şehirlerin tarihi dokuları bu kent merkezleri ile yeniden ön plana çıkarılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarında dijital sistemlere geçiş yapılacak. Haritacılık alanında dijital çalışmalara hız verilecek. Grüntü alımları tamamlanan İstanbul, Adıyaman, Muş, Bingöl ve Tunceli'deki kent alanlarındaki arazi modelleri çıkarılacak. Ayrıca dijital şehir modelleri de yapılacak ve yenileme çalışmalarında buradan da yararlanılacak.