2022'de Konut Fiyatları Ne Olur, Dolardaki Düşüş Ev Fiyatlarına Yansıyacak Mı Uzmanı Açıkladı!

Konut sektöründe yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken dolar kurundaki düşüşün fiyatlara yansıması ve 2022 ev fiyatları beklentisi merak konusu olmuştu. Uzmanı merak edilen soruları yanıtladı!

Dolar kurunda yaşanan yükseliş başta demir ve çimento olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan pek çok malzemenin fiyatlarına zam olarak yansımış, yaşanan bu yükseliş konut fiyatlarını daha da yukarı itmişti. Dolar kurunda yaşanan düşüşün ardından ev fiyatları için indirim beklentisi oluşurken inşaat sektörünün duayen ismi Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu indirim bekleyenlere kötü haberi verdi.

Piyasada yaşanan oynaklık ve döviz kurlarındaki sert iniş çıkışların piyasaya büyük zarar verdiğini belirten Aşçıoğlu piyasaların düşük dolar kuru kadar istikrar ve önrgörülebilirliğe de ihtiyacı olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe kullanılan çok sayıda malzemenin dolar kuruna endeksli olarak fiyatlarının belirlendiğini belirten Aşçıoğlu bu malzemelerin yüksek fiyatlarla alınarak şantiyelerde temin edildiğini söyledi.

KONUT FİYATLARINA DOLAR İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Aşçıoğlu yapmış olduğu açıklamasında başlayan bir inşaatın yaklaşık 2,5 - 3 senede tamamlandığını belirterek "Bu arada da dolar artıyor ama biz satışımızı TL üzerinden yapıyoruz. Ve vadeli satıyoruz. Fiyat sabit ama maliyet yaşayan bir şey. Biz bu projeye başlarken dolar 8 TL’ydi, biz hesabımızı 10-11 TL’den yaptık. Şimdi daha temele başlamadan dolar 18 TL’leri gördü.

Bu nedenle sektörde hammaddelerin yerli üretim olması gerekiyor. Bakanlıktan da bu anlamda bir adım bekliyoruz. Şu an malzeme bulmakta zorlanıyoruz, para verip almadığımız zamanlar oluyor. Maliyetlerimiz yüzde 100’den fazla arttı ama bunu fiyatlara yansıtamıyoruz çünkü o zaman fiyatlar ulaşılmaz oluyor ve satış duruyor" diyerek kur korumalı TL mevduat hesabının etkisi ile düşen dolar kurunun bu nedenle konut fiyatlarına yansıtılmayacağını söyledi.

2022'DE EV FİYATLARI NE OLUR, KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Hammadde fiyatlarının sürekli olarak yükseldiğini belirten Aşçıoğlu bu nedenle konut fiyatlarına indirim ihtimalinin son derece düşük olduğunu söyledi. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olmasını imkansız hale getirirken vatandaş fiyatlara indirim beklentisi içerisine girmişti.

Olası bir konut kredisi faiz indirimi hamlesinin ev fiyatlarını daha da yukarıya doğru iteceğini belirten Aşçıoğlu faizler düşünce doların da yükseldiğini bunun da konut fiyatlarında artışa neden olduğunu söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri