2023 yılı beklentileri açıklandı kiralık ev fiyatları düşecek mi?

2022 senesinde peş peşe yaşanan pek çok gelişmenin ardından hem konut fiyatları hem de ev kiraları rekor seviyelere yükselmişti. 2023 senesinde kiralar ucuzlayacak mı sorusu için uzmanlar yorumda bulundu.

Pandemi döneminde tüm dünya ilk kez yaşanılan bir süreçte ayakta kalmak için mücadele vermiş can kayıplarının yanı sıra büyük bir ekonomik şokta yaşanmıştı. İlk olarak konut fiyatlarında yaşanan yükseliş sonrasında ev kiralarına da sıçramış, ev kiraları zam rekoru kırmıştı. 

Yapılan zamlar sonrasında kiracılar büyük mağduriyet yaşarken ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları rekor kırmıştı. Pek çok kiracı ev sahibi ile mahkemelik olurken ev sahiplerinin fahiş kira zammı talepleri yasal düzenlemeye takılmış, yasal kira artışı zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. 

2023'TE EV KİRALARI NE OLUR, KİRALAR UCUZLAYACAK MI, NE ZAMAN DÜŞER?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ve dalgalanma tüm hızı ile devam ederken gözler 2023 yılı beklentilerine çevrilmişti. Konut kredisi paketinde Emlak Konut tarafından başlatılacak olan yeni konut seferberliği kapsamında yüzde 0,69 faiz oranının telaffuz edilmesinin ardından konut fiyatlarında taleple beraber yeni artış beklentisi oluşurken gözler ev kiralarına çevrilmişti. 

 Sektör temsilcileri yapmış oldukları değerlendirmede söz konusu kampanya ile çok sayıda kiracının ev sahibi olacağını, kiracıların boşalttığı evlerin kiralık ev sayısını arttıracağını ve bunun da ev kiralarına indirim olarak yansıyacağını iddia etti. Gözler 2023 yılına çevrilirken enflasyon ve döviz kurunda önemli bir düşüş ve konut arzında da artış yaşanmadığı sürece çöküş olarak ifade edilen sert düzeltme hareketleri olmayacağını, kademeli olarak fiyatların düşebileceğini değerlendiriyorlar. Yani fiyatlar düşecek ancak sert değil kademeli olarak yavaş yavaş düşecek...

Emlak Haberleri Haberleri