250 Bin Dolara Vatandaşlık Almak İsteyen Yabancılar Konut Almaya Koştu, Satışlar Rekor Kırdı!

Konut fiyatları ve ev kiralarında yaşanan rekor artış sonrası tepki çeken yabancıya konut satışı nedeni ile parasal sınır yeniden düzenlenmişti.

TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Mayıs 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor kapsamında yükselen konut fiyatlarına rağmen artan konut satış rakamları dikkat çekerken en büyük artış ipotekli konut satışı ve yabancıya konut satışı rakamında yaşandı.

Kabine toplantısı sonrası yapılan iki açıklamanın konut satış rakamlarına olan yansıması dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk olarak tepki çeken yabancıya konut satışı konusunda parasal limitin yeniden düzenlendiğini duyurmuştu. 250 bin dolar olarak uygulanan ev alan yabancıya vatandaşlık konusundaki parasal sınır 400 bin dolara çıkartılmıştı.

150 BİN DOLAR AZ ÖDEMEK İSTEYEN YABANCILAR EV ALMAK İSTEYENLERE KOŞTU!

Yabancılara vatandaşlık konusunda uygulanan parasal sınırın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılacağının ilan edilmesinin ardından adeta satış patlaması yaşandı. Yabancıya konut satışını arttırmak amacı ile yapılan yeni düzenleme tam tersi bir etki yaratarak adeta satışları patlattı.

150 bin dolar daha az ödemek için alıma geçen yabancılar Mayıs ayında konut satışı rakamı rekoru kırdı. Açıklanan rakamlara göre Mayıs ayında yabancılara Türkiye genelinde bir önceki yılın Mayıs ayına oranla yüzde 235,7 artışla 5 bin 962 adet konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışının toplam konut satışı içerisindeki pay yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. Yabancıların en çok konut aldıkları şehir her zamanki gibi değişmeyerek İstanbul oldu. Yabancılar İstanbul'dan 2 bin 451 adet konut satışı yapıldı. İstanbul'u sırasıyla bin 885 konut satışı ile Antalya ve 264 konut satışı ile Mersin izledi.

TÜRKİYE'DEN EN ÇOK EV ALAN YABANCILAR HANGİLERİ?

Yabancılara konut satışı konusunda Mayıs ayında uzun bir süre sonra bir ilk yaşandı ve İranlıları Ruslar geride bıraktı. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın ardından Rus vatandaşları Mayıs ayında Türkiye'den 1275 adet konut alırken, İran vatandaşları 736 adet konut alımı ile 2. sırada, 617 konut satışı ile ise Irak vatandaşları 3. sırada yer aldı. 247 konut alan Alman vatandaşları 4. sırada, 241 konut alan Ukrayna vatandaşları ile ilk 5 içerisine giren son ülke oldu.

Emlak Haberleri Haberleri