Arazi satın almak isteyenler 2B ifadesiyle karşı karşıya kalıyor. 6831 sayılı Orman Kanunu'na göre, orman niteliğini kaybetmiş arazilere 2B arazi denilmektedir. 2B arazilerin ortak özelliği, tekrar kullanılmalarının mümkün olmamasıdır. 2B ifadesi, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ya da orman dışına çıkarılacak yerleri belirtmek amacıyla kullanılmaktadır.
2B arazileri genellikler Yalova, Antalya, Mersin ve Kocaeli illerindeki zeytinlikler, otlaklar ve narenciye alanlarında bulunmaktadır. ' 2B ' ifadesi, Orman Kanunu'nun 2. maddesinin ilk fıkrasında yer alan 'B' bendinin kısaltması olarak kullanılmaktadır.
2B araziler nasıl satın alınır?
2B arazisi satın almak için ilk olarak başvuru yapılması gerekiyor. Başvurular illerdeki defterdarlıklar ve ilçelerde mal müdürlüklerine yapılması ardından Ziraat Bankası'na 2B ve tarım arazileri tahsilat hesabına başvuru bedeli yatırılarak yapılıyor. 2B arazi sahipliği konusunda belirlenen süre içerisinde idareye başvuru yapan ve tespit edilen, satış bedelini itiraz ya da dava konusu etmeden kabul edenler hak sahibi sayılıyor.
2B arazi satın almak için hangi belgeler gerekli?
2B arazisi satın almak için gereken belgeler şunlardır:
- Başvuru dilekçesi,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Başvuru bedelinin ödendiğine dair banka makbuzu,
- Veraset ilamının onaylı örneği,
- Akdi haleflerden ise kanun yürürlüğe girdikten sonra düzenlenecek noter tasdikli yazılı muvafakat.
2B arazisi satın almak isteyenler yani hak sahiplerine satış işlemleri yetkili idare tarafından, başvuru süresinin doldurduğu tarihten itibaren en geç 6 ay sonunda bildiriliyor.