Yükselen ev kiraları sonrasında içinde oturan kiracıları daha düşük kira ödediği için ev sahipleri tarafından yeni tahliye oyunları sahnelenmeye devam ediyor. Son 3 sene içerisinde kiralık ev fiyatlarının 3-4 katına ulaşması ile kiracılar büyük baskı altına girerken ev sahipleri istedikleri zammı alamadıkları kiracılarını tahliye etme derdine düştü.
5 yıllık kira sözleşmesi sona eren kiracıları evden çıkarmak için ev sahipleri noterleri abluka altına alırken kiracılara oynanan son oyun ise pes dedirtti. Ev sahipleri eskiden borç bırakma riski olduğu için elektrik, su, doğalgaz aboneliğini kiracı üstüne vermeye çalışırken artık bu abonelikleri kendi üstüne bırakıyor.
EV SAHİBİ KİRACI TAHLİYESİ İÇİN ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ ABONELİĞİNİ KAPATIYOR!
Ev sahipleri yeni yöntemde kiracının elektrik, su ve doğalgaz aboneliği işlemlerini yapmasını istemiyor. Bunun için bazı ev sahiplerinin kiracılarına abonelik alırken talep edilen kira sözleşmesini vermedikleri belirtilirken bazı ev sahipleri ise "masraf ödemenize gerek yok, boşuna paranız cebinizden gitmesin" diyerek abonelik vermiyor.
Kiracı en başta kendisine iyilik yapıldığını sanırken sonrasında ise ne yazık ki acı oyun ortaya çıkıyor. Ev sahibi evine daha yüksek tutarda bir kira teklif edilmesi durumunda "kızım gelecek, oğlum oturacak" oyununu sahneye koyarak kiracıyı çıkarmaya çalışıyor. Kiracının evden çıkmamak için ayak diretmesi durumunda ise doğalgaz, elektrik, suyu kesilerek mağduriyet yaratılıyor ve kiracı çaresiz bir şekilde evini boşaltmak zorunda kalıyor.
PAYLAŞIMLI EVLER İLE VATANDAŞ KİRASINI DÜŞÜRMENİN YOLUNU ARIYOR!
Yükselen kiraları tek başına ödemekte zorlanan vatandaşlar ise çareyi paylaşımlı evler modelinde arıyor. Bu model özellikle büyük şehirlerde çalışan memurlar, beyaz yakalılar ve öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Aynı evde odalar kiralanıyor ve kira bedeli bu kişiler arasında paylaşılıyor.
Ancak, ev sahibi ile imzalanan kira sözleşmesi içerisinde böyle bir madde bulunmuyorsa bu durumda ev sahibi böyle bir durumu tespit etmesi halinde sözleşmeyi iptal edebiliyor. Yani kiracının evden haklı tahliye sebebi ortaya çıkıyor. Bu nedenle ev sahibinden kesinlikle yazılı rıza belgesi alınması ya da kira sözleşmesine bu ibarenin eklenmesi gerekiyor.