Geçirdiğimiz son iki seneye bakıldığında kira ve konut fiyatlarının artması ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların da artmaya başladığı görüldü. Bu süreç içerisinde Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda ev sahibi ve kiracılar için arabuluculuk sisteminin getirildiği ifade edildi. Bu sistem ile birlikte kiracı ile ev sahibi arasında herhangi bir anlaşmazlığın yaşanması halinde başvuru yapılacak olan kurum arabulucular olarak belirlendi. Bu kapsam dahilinde bakanlık tarafından devreye sokulan sistemde iki tarafın da çıkarları göz önünde bulundurularak anlaşmanın sağlandığı ifade edildi.
30 GÜN DETAYINA DİKKAT!
Konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre kişilerin yapacakları başvurular sonucunda toplamda 30 gün süre tanındığı öğrenildi. Yani belirtilen yasalara göre, taraflardan birinin arabuluculuk için başvuru yapmasının ardından başvuru sonucunda arabulucu iki tarafı da görüşme yapmak için davet ediyor. Bunun sonunda kiracının ya da ev sahibinin görüşmeyi reddetmesi halinde belirli cezaların uygulanabileceği ifade edildi.
Yapılan açıklamalara göre bir arabulucunun en fazla 3 hafta süre tanıdığı ifade edildi. En fazla verilen ek süre ile 1 ay yapılacak olan çalışmaların ardından herhangi bir tarafın gelmemesi durumunda direkt olarak haksız konuma düşüyor. Arabulucu şikayetçi tarafa mahkemeye gidebileceğine dair rapor yazıp veriyor. Bu şekilde açılan davada ortaya çıkan masraflar ile arabulucu masrafı davete icabet etmeyen ve mahkemede de haksız olan ev sahibi ve kiracı tarafından ödenmesine karar veriliyor.
ARABULUCULUK ÜCRETİ NE KADAR?
Yasal olarak ev sahibi ve kiracılar için yapılan bu uyarının ardından vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında arabulucu ücretleri yer aldı. Yapılan açıklamalara göre her bir dava için hesaplamaların yapılarak fiyatların değişebileceği öğrenildi. Fakat Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret istenebildiği açıklandı.