485 diri fay hattı için Fay Yasası meclise sunuldu! O il ve ilçelerde yer alan konutlar taşınacak

Deprem Risklerinin Giderilmesi Amacıyla Bazı Önlemler Alınmasına İlişkin Kanun Teklifi meclise sunuldu. Meclise sunulan kanun teklifi kabul edilirse çok sayıda il ve ilçede yaşanan konutlar taşınacak yeni inşaat yasaklanacak!

485 diri fay hattı için Fay Yasası meclise sunuldu! O il ve ilçelerde yer alan konutlar taşınacak - Türkiye Kahramanmaraş Depremi ile asrın felaketini yaşamış, 45 binden fazla vatandaşımız yıkılan evlerinin enkazı altında kalarak hayatını kaybetmişti. 

Yaşanan deprem felaketi nedeni ile bir kere daha riskli alanlar gündeme gelirken Fay Yasası da yeniden gündeme taşınmıştı. Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy yaşanan deprem felaketi sonrasında Deprem Risklerinin Giderilmesi Amacıyla Bazı Önlemler Alınmasına İlişkin Kanun Teklifi ile fay yasasının çıkartılması için meclise kanun teklifi sundu. 

FAY YASASI KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU! 

Karabük Milletvekili Aksoy tarafından hazırlanan Deprem Risklerinin Giderilmesi Amacıyla Bazı Önlemler Alınmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında Türkiye'de yer alan diri fay hatlarının belirlenmesi, yerleşim alanı planlamalarının ve bu alanlarda yapılacak binaların fay hatlarına göre yapılandırılması ve riskli binaların tahliye edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması talep edildi. 

DEPREM RİSKLERİNİN GİDERİLMESİ AMACIYLA BAZI ÖNLEMLER ALINMASINA İLİŞKİN KANUNU TEKLİFİ

Sunul kanun teklifinde amaç " Türkiye'de yer alan diri fay hatlarının belirlenmesi, yerleşim alanı planlamalarının ve bu alanlarda yapılacak binaların fay hatlarına göre yapılandırılması ve riskli binaların tahliye edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması" olarak ifade edildi. Kanun Teklifi ile MTA tarafından Türkiye'nin diri fay hatları için yeni çalışma yapılarak bir kere daha deprem risk haritası oluşturulması atılacak ilk adım olarak ifade edildi. 

Eklenen kanun maddesi ile "MTA tarafından haritalandırılan diri fayların üzerinde ve fay hattına 10 kilometreden yakın alanlarda, ayrıca zemin etüt sonuçları ve diri fay hatlarına yakınlık ölçütü birlikte değerlendirildiğinde riskli olduğu belirlenen alanlarda bina yapılması yasaktır" denilerek belirlenen diri fay hatları üzerine ve 10 km yakınına yeni konut yapılması yasaklanacak. 

Kanun çıkarılmadan önce inşa edilen konutlarda ise deprem dayanıklılık testi yapılacak ve riskli binalara öncelik tanınarak bu alanlar boşaltılacak. Böylelikle depreme dayanıklı şehirler inşa edilecek. Kanun teklifi meclise sunulurken ilk önce komisyonda görüşülecek. 

Emlak Haberleri Haberleri