Ev sahibi olmak ve araba satın almak isteyen ancak faiz ödemek istemeyen kişiler kurulan faizsiz tasarruf finansman şirketleri üzerinden para biriktirmeye başlamıştı. Süreçte şirketlerin sayılarının her geçen gün artması ve biriken paraların tutarlarının rekor seviyelere ulaşması ile yeni önlemlerin alınması gündeme gelmişti.
Sistemin suiistimale açık olması nedeni ile Hazine ve Maliye Bakanlığı konu üzerinde çalışmalara başlamış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından alınan kararlar ilan edilmişti. Kanuni düzenleme ile getirilen şartları taşımayan evim şirketleri için kapatma kararı verilirken bu şirketlerde para birikimi yapan 49 bin aile için sancılı bir süreç başlamıştı.
EVİM MAĞDURLARI SON DURUM NE: FAİZSİZ TASARRUF FİNANSMAN ŞİRKETLERİ İÇİN PARA İADESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Tasarruf finansmanına dayalı faizsiz model üzerinden ev ve araba sahibi yapmak üzerine kurulu olan sistemde kapatılan tasarruf şirketleri üzerinden para birikimi yapan kişiler ödedikleri paraları geri almak için mücadele başlatırken meclise sunulan yeni kanun teklifi umut ışığı olmuştu. Tasfiye edilen 21 şirkette para birikimi yapan 49 bin aile yeni düzenlemede getirilen şartlarla bir kere daha mağdur oldu.
15 maddelik yeni kanun teklifi kapsamında mağdurların firmalar arasında borçsuz bir şekilde dağıtılarak sistem içinde kalması öngörüldü. Sistemde birikim yapan aileler ise devralan şirketle yapılacak sözleşme için asgari yüzde 40'lık ödeme koşulu şartına büyük tepki gösterirken yine sistemden çıkmak isteyenlere katılım bedellerinin ödenmeyecek olması da büyük tepkilere neden oldu.
Haber Kaynağı: Emlak365.com