5 Bin Liranın Altında Kiralık Konut Kalmadı! Ortalama Kira 19 Bin 450 TL Oldu

İstanbul Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu tarafından yapılan araştırma ile ortalama konut fiyatları ile ortalama konut kiraları açıklandı. 5 bin TL'nin altında kiralık konut kalmadı.

Konut fiyatlarında devam eden artış sonrasında İstanbul Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu tarafından bir açıklama yapıldı. Kadıköy ilçesinde haziran ayına ilişkin ortalama konut fiyatları ve konut kiraları açıklandı. 23 Haziran 2022 itibariyle internet sitelerinde yer alan toplam 1.020 ilan incelendi. Haziran ayı itibariyle İstanbul Kadıköy'de ortalama ev kiraları 19 bin 438 olarak açıklandı.

Araştırma kapsamında 30 bin TL ile 150 bin TL arasında 122 adet ilan çıkarıldı ve Kadıköy'de ortalama kira fiyatları 15.200 TL olarak hesaplandı. Aynı araştırmaya göre 20 bin TL'nin altındaki ilanlara göre ortalama kira 12 bin 892 TL olarak belirlendi.

8 BİN TL'NİN ALTINDAKİ KİRALIK EVLERİN SAYISI AZALDI

Yapılan araştırmada Kadıköy'deki kiralık evlerden 8 bin TL'nin altında olanların sayısının azaldığı tespit edildi. Mayıs ayında 8 bin TL'nin altındaki kiralık ev sayısı 88 iken bu sayı haziran ayında 83'e düştü. 5 bin TL'nin altında ise sadece 11 adet kiralık ev ilanı kaldı. Nisan ayında 8 bin TL'nin altındaki kiralık ev sayısı 135, mayıs ayında 5 bin TL ve altındaki kiralık ev sayısı da 11 oldu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI KİRALARA FAYDA SAĞLAMADI

Kadıköy'de haziran ayındaki 4.253 TL asgari ücret oranında sadece 2 ilan olduğu açıklandı. Temmuz ayında yapılan ara zammın ardından 5 bin 500 TL olan asgari ücret seviyesinde kiralık ilan sayısı ise 13 olarak açıklandı. Raporda "Yapılan asgari ücret zammının Kadıköy’de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiç bir faydası olmadığını ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi.

Barınma hakkının tehlikede olduğu vurgulanan raporda, bu krizle başa çıkabilmek için krize neden olan sorunların çözümü için kısa vadeli önlemler alınması gerektiğine değinildi.

Emlak Haberleri Haberleri