Türkiye'deki fahiş kira fiyatlarını frenlemek amacıyla hükümet tarafından bir dizi önlem alındı. İlk olarak ev sahiplerinin ara zam talebi ve TÜFE oranının üzerinde zam yapmasının önüne geçmek için 1 yıl süre ile kira zam oranı sınırı yüzde 25 olarak belirlendi.
Ancak yüzde 25'lik kira zammı sınırı ev sahiplerini mutsuz etti. Kimi ev sahibi orandan memnun olmadığı için mevcut kiracısını çıkararak yerine daha yüksek kira ödeyebilecek başka birini arıyor. Yüzde 25'lik zam sınırlamasıyla ilgili ise akıllarda birçok soru işareti bulunuyor. Örneğin, 5 yıldır aynı evde oturan ve sözleşmesi olan kişiler için farklı oranda kira zammı yapılabilir mi merak ediliyor.
5 yıllık sözleşmelerde farklı oranda zam yapılabilir mi?
Türkiye genelinde kira zammı tavan sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Yalnızca bir yıl boyunca geçerli olacak bu uygulamanın ardından birçok kişi ' ev sahibim farklı oranda zam uygulayabilir mi? ' merak ediyor.
5 yıllık sözleşmelerde, sözleşme süresi içerisinde kira bedelinin bölge ortalamasının altında kaldığını düşünen ev sahipleri ' kira tespit davası ' açabiliyor. Fakat sözleşme tarihi üzerinden 5 yıl geçmediği sürece kira tespit davası açılması mümkün olmuyor.
5 yılın üzerindeki kira ilişkilerinde ev sahibi mahkemeden kira bedelinin yeniden tespit edilmesini talep edebilir. Bu durumda ev sahibinin dava açması gerekiyor.
Hükümetin aldığı karara göre, ev sahiplerinin yüzde 25 oranının üzerinde kira zammı yapma hakkı bulunmuyor. Bu oranın üstünün talep edilmesi ve dayatılması durumunda ise kiracının hukuki hakları bulunuyor.