5 yıllık kiracılar dikkat! Kiranıza bu yolla yüksek oranlı zam gelebilir!

Ev sahipleri ile kiracıların son dönemlerde en çok anlaşmazlık yaşadıkları konut kira zamları oluyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulansa da ev sahipleri yüksek oranlı kira zammı yapmanın yollarını bulabiliyorlar.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkileri son aylarda kira zamları belirlemeye başladı. 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde ev sahiplerinin yapabilecekleri en yüksek kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması nedeniyle çok büyük çekişmeler yaşanıyor. Kiracılar hukuken kendilerine verilen bu hakkı kullanırken ev sahipleri ise bu kanunu aşabilmelerin yollarını araştırıyorlar. 

KİRA ZAMMI SINIRINI AŞMAK MÜMKÜN!

Yüzde 25 kira zammını aşarak yüksek oranlı kira zammı yapabilmenin bir yolu bulunuyor. Ancak bu yol oldukça zahmetli olabiliyor. Yüksek kira zammı için ev sahiplerinin kira tespit davası açmaları gerekiyor. Yalnız bu davalar sadece 5 ve daha fazla süreli kiracılar için açılabiliyor. Bu dava açıldığında kirayı artık ne ev sahibi ne de kiracı belirleyebiliyor. Kiranın ne kadar olacağına mahkeme karar veriyor ve her iki taraf da bu kararı kabul etmek zorunda kalıyor. 

Ev sahibi mahkemeye başvuru yaptığında kiranın tespiti için bilirkişi görevlendiriliyor. Bu bilirkişi dava konusu olan evin kira bedelini emsal kira araştırması ile belirliyor. Mahkeme hakimi bu belirlenen kira bedelinde bir miktar indirim yapıyor. Bu indirim kiracının eski kiracı olmasından dolayı yapılıyor. Yaklaşık yüzde 10'luk bu indirimin ardından yeni kira belirleniyor. 

Kira tespit davaları açıldığında yeni kira işlemeye başlıyor. Bu davalar oldukça uzun sürebiliyor. Hatta 2 yılı bulan kira tespit davaları olduğu biliniyor. Ancak herhangi bir hak kaybı meydana gelmiyor. Mahkemede belirlenen kira davanın açıklandığı günden itibaren işlemeye başlıyor. 2 yılın sonunda kiracı ev sahibine toplu fark ödemesi yapmak zorunda kalabiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri