50 bin hedefi vardı, konut olmak için başvuru yapan ofis sayısı düşük kaldı

Konut fiyatlarını düşürmek için alınan tedbirlerden biride boş ofislerin konuta dönüşmesi kararıydı. Ancak talep beklentiyi karşılamadı.

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin ana nedenlerinden biride yeni konut arzında yaşanan düşüş olarak gösterilmişti. Yeni konut üretiminin azalması ve talebin artması ile arz talep dengesi büyük darbe alırken bu da konut fiyatlarını arttırmıştı.

Hükümet konut fiyatlarını düşürmek için peş peşe yeni önlemleri hayata geçirmiş bunlardan biride atıl durumda olan boş ofislerin konuta dönüştürülmesi olmuştu. Hatırlanacağı üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 18 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete ile Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği yayımlanarak konu hakkında ilk adım atılmış ve yasal düzenleme yapılmıştı.

50 BİN BOŞ OFİS KONUTA DÖNÜŞÜR MÜ?

Boş ofislerin konuta dönüşümü konusunda alınan kararı değerlendiren sektör temsilcileri dönüşüm maliyetlerinin yüksek olacağı nedeniyle talebin zayıf kalacağını belirttiler. Konu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Ancak bu hem ofis olur hem de konut olur zihniyeti ile yapılmış, aslında yüzde 100 konut yapılmak istenmiş ancak imar planlarının zorlaması nedeniyle belli bir kısmı ofis olarak yapılmış olan projelerde bu dönüş daha kolay olacak ve onlar için bir piyango olacak.

Nerdeyse projenin yapım maliyetinin yüzde 30 ila 40 kadar bir harcama getirebilir. Bundan dolayı verimli değil” diyerek görüşlerini bildirdi. Ofisten konuta dönüşüm konusunda İstanbul da Kartal ve Basın Ekspres bölgelerinin öne çıkacağı belirtiliyor. Bu bölgelerde yer alan ofislerin kurumsal markalara hitap eden büyüklük ve teknik özelliklere sahip olmadığı, küçük firmalar için ise çok pahalı olduğu bu nedenle dönüşüm için iyi hir tercih olabileceği belirtiliyor.

OFİS PİYASASINDA HAREKETLİLİK KONUTA DÖNÜŞÜMÜ NASIL ETKİLER?

Son dönemde ofis taleplerinde bir artış yaşandığını belirten sektör temsilcileri bunun da konuta dönüşüm taleplerinin sınırlı kalmasına neden olduğunu belirttiler. Sektör temsilcileri ilk etapta sadece 10 bin konutun dönüşüme girmesini beklediklerini dile getirdiler.

Türkiye genelinde ofisten konuta dönüşüm konusunda müteahhitler dönüşüm maliyeti ve ofise olan talebin belirleyici olacağını dile getirirken ofisten dönüş konusunda bu iki kritere göre karar verileceğini belirtiyor. Bakan Murat Kurum 50 bin ofisin konuta dönüşümüne beklediklerini açıklamıştı. 

Emlak Haberleri Haberleri