5475 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı İle Evini Yapana Yardım Yönetmeliği Değiştirildi!

Afet Sebebiyle Yapılan ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 5475) yayımlandı.

21 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Afet Sebebiyle Yapılan ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 5475), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmelik kapsamında borçlandırma bedelleri için uygulanacak yeni hususlar belirlenmiş oldu.

AFAD hak sahipliği yönetmeliği olarak ta anılan yönetmelik kapsamında bir önceki yönetmelikte alınan kararlarda bazı önemli değişikliklere gidilmiş oldu. Yayımlanan karar ile afet sebebiyle yapılan ve yapılacak olan binaların borçlandırma bedellerinde indirimler için bazı yenilikler hayata geçirildi.

Afet Sebebiyle Yapılan ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 5475)

Yeni düzenleme kapsamında borçlandırma bedellerinde yapılacak olan indirimlerde afetin yaşandığı illerdeki ekonomik durum, afetzedelerin uğradığı zararlar, geçim durumları ve o bölgedeki bina maliyetini arttırıcı yöndeki özellikler göz önüne alınacak.

Harita alımı, imar planı ve proje düzenlemesi, araştırma ve teknik gider yardım giderleri ile yeniden yapılacak veya tamir edilecek kamuya ait yol, su, elektrik ve kanalizasyon tesisleri giderleri borçlandırmaya tabi tutulmayacak.

Borçlandırma bedellerinden yapılacak indirim miktarı tespit ve takdir edildikten sonra AFAD başkanlığınca Cumhurbaşkanlığından bu konuda gerekli kararın alınması sağlanacak.

Yardımdan yararlanma hakkı elde eden hak sahiplerinin borçlandırma işlemleri yapılmadan indirim tutarı tutarı belirlenecek ve indirimli tutar üzerinden ipotek miktarı tahsil edilecek. Eski yönetmelikte yer alan borçlandırıldığı ibaresi hisse miktarı şeklinde değiştirilecek.

Eski yönetmelikte yer alan İmar ve İskan Bakanlığı il imar müdürlükleri ve afet işleri amirlikleri il imar şefliklerine ibaresi ise Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Müdürlükleri olarak düzenlendi. Eski yönetmeliğin 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 ve 16 ıncı maddeleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılan imza ile yürürlükten kaldırılmış oldu.

Bakanlar Kurulu ibaresi de Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi ve bu sayede karar yetkisi Cumhurbaşkanına devredilmiş oldu. 21 Nisan 2022 tarihi itibari ile artık bu yönetmelik kapsamında alınan kararlar yürürlüğe girmiş kabul edilecek.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri