Türkiye'de bulunan taşınmazların satış ve devir işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Burada yapılan işlemler tapu sicil kütüğüne işlenmekte ve kayıt altında tutulmaktadır. Fakat tapu devri işlemi yapabilmek için kişilerin bazı şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Özellikle 65 yaş üstü bireylerin tapu devir işlemleri sırasında geçerli olan bazı hususlar bulunmaktadır.
TAPU DEVRİ İÇİN YAŞ SINIRI KAÇTIR, 65 YAŞ ÜSTÜ TAPU DEVRİ YAPABİLİR Mİ?
Ülkemizde geçerli olan kanunlara göre tapu devri için 65 yaş sınırı belirlenmiştir. 65 yaşını doldurmamış olan her birey tapu işlemini kimlik belgesi ve tapu belgesi ile gerçekleştirebiliyorken 65 yaşını geçmiş kişilerin bu işlemi gerçekleştirebilmeleri için akıl sağlığını yerinde olduğunu belgelemesi gerekmektedir. Bu sebeple 65 yaş üstü bireylerin sahip olduğu taşınmazlar için akli dengesi yerindedir raporu alınmalıdır.
65 YAŞ ÜSTÜ NASIL TAPU DEVRİ YAPAR?
65 yaş ve üstünde olan kişiler sahip olduğu taşınmazı satmak ya da devredebilmek için tapuda işlem yapmadan önce mutlaka sağlık raporu almalıdır. Tapuda işlem yapacak 65 yaş üstü kişilerin işlemleri için kesinlikle sağlık raporunun devlet hastanesinden alınmış olması gerekmektedir. Raporun alındığı tarih ile satışın ya da devrin yapılacağı tarih aynı olmalıdır.
Eski tarihli bir rapor ile tapu işlemi yapmak mümkün değildir. Bu sebeple tapu dairelerinde farklı tarihte alınmış sağlık raporu kabul edilmemektedir.
Söz konusu bireyler sağlık raporunu ibraz edip akli dengesinin yerinde olduğunu belgeledikten sonra diğer kişiler gibi tapuda satış ya da devir işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.