68 Bin 600 Taşınmaz Yabancılara Satıldı, Türkiye'den En Çok Konut Alan Yabancılar İranlılar Oldu

Yabancıya satılan taşınmaz sayısı konusunda son rakamları Bakan Kurum verdi. 68.600 taşınmaz yabancılara satıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen meclise verilen soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yabancıya satılan taşınmaz sayısını açıkladı. Bakan Murat Kurum 2021 senesinde Türkiye'de 68 bin 600 taşınmazın yabancılara satıldığını duyurdu.

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeni ile sık sık gündeme gelen ve tartışmalara neden olan yabancıya konut satışı konusunda resmi rakamlar merak ediliyordu. Son resmi verileri ise Bakan Kurum, verilen soru önergesini yanıtlayarak duyurmuş oldu.

TÜRKİYE'DEN EN ÇOK KONUT ALAN YABANCILAR HANGİ ÜLKENİN VATANDAŞI?

Resmi rakamları duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2021 senesinde 68 bin 600 taşınmazın yabancılara satıldığını duyururken 2021 senesinde Türkiye'den 11 bin konut ve 211 arsa alan İranlılar birinci sırada yer aldı. Sıralamada Irak vatandaşları ikinci sırada yer alırken 5 bin 575 konut ve 137 arsa alımı ise Ruslar üçüncü sırada yer aldı.

Açıklanan rakamları değerlendiren soru önergesinin sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Türk vatandaşlığının gayrimenkul satışı ve bankaya para yatırılması gibi uygulamalar ile verilmesini eleştirerek "Ülkemiz arazileri konutları yabancı uyruklulara satılırken kırsalda ekonomik krizin de etkisi ile satanlar sonunda kendi topraklarında ‘maraba’ olarak çalışır oldu. Ülkemizde dünyanın farklı bölgelerinden gelip konut alıp vatandaş olanlar da konut fiyatlarının artmasında önemli etken oluyor. Sudan, Nijer, Venezuela’da arazi işlemeye gittiğimiz söylenirken; Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuşuz farkında değiliz" diyerek yapılan satışları eleştirdi.

EV ALAN YABANCIYA VATANDAŞLIK İÇİN UYGULANAN PARASAL SINIR KAÇ DOLAR OLDU?

Yabancıya konut satışı konusunda yaşanan eleştiriler nedeni ile uygulanan parasal sınır bir kere daha değiştirilmiş ve 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülen rakam yeniden 400 bin dolara çıkartılmıştı. Konut fiyatlarında yaşanan artışta yabancıya konut satışı payı tartışma yaratırken, hükümet ve gayrimenkul sektörü yabancının toplam konut satışı içerisindeki payının düşük olduğunu belirterek bunun bir kriter olamayacağını savunuyordu. Fiyatlardaki asıl artışın ana nedeni arz - talep dengesinin bozulması ve yoğun talebe yetişmeyen konut üretimi olarak gösteriliyordu.

Emlak Haberleri Haberleri