ABD'de Konut Fiyatları Artışında Rekor Üzerine Rekor Kırıldı!

Dünyada gayrimenkul sektöründe meydana gelen gelişmeler pandemi etkisini ortaya koyarken ABD'de konut fiyatlarına dair veriler açıklandı. Buna göre 2021'in ilk çeyreğinde ABD'de konut fiyatlarında rekor bir artış kaydedildi.

Pandemi süreci gayrimenkul sektörünü yalnızca Türkiye'de etkilemiyor. Son aylarda meydana gelen konut fiyatlarındaki artışların dolar kurundaki dalgalanmalardan değil inşaat sektöründeki gelişmelerden kaynaklandığını ortaya koyan bir veri açıklandı. ABD'de 2021 yılının ilk çeyreğinde ortalama konut fiyatlarına ilişkin rakamlar açıklandı.

ABD'DE KONUT FİYAT ARTIŞLARI REKOR KIRDI

National Association of Realtors (NAR) verilerine göre konut fiyatlarında yıllık bazda yüzde 16,2 oranında artış kaydedildi. Ortalama konut fiyatları ise 319.200 dolara çıktı. Bu seviyeni,n ABD konut fiyatları analizinde çok önemli bir değeri bulunuyor. 2020 yılının son çeyreğinde ortalama konut fiyatlarında yüzde 14,8 oranında artış gerçekleşmişve bu artış 1989'dan beri en yüksek seviye olmuştu. Şimdi ise bu seviye de aşıldı.

KONUT YATIRIMI KAZANÇLI HALE GELDİ

ABD'lilerin konut yatırımı yapmaya karar verdiklerinde düşük fiyatlı bölgeleri tercih etmeye başladıkları bildirildi. Son açıklanan ortalama konut fiyatlarına göre ABD'de konut yatırımı yapmak diğer tüm yatırım araçlarından daha çok kazanç getiren bir konu haline geldi. Dolar endeksinin inişli çıkışlı grafiği, 10 yıl vadeli tahvil faizleri dikkate alındığında konut yatırımından daha çok kazanç sağlandığı ortaya konuluyor.

ABD konut fiyatlarından tüm pazar açısında ciddi bir yükselme kaydedildiği belirtildi. NAR Şef Ekonomisti Lawrence Yun bir açıklama yaparak, “Konut fiyatlarına bölgesel olarak bakıldığında aslında çok farklı bir şekillenme görünmüyor. Tüm pazarda ortalama konut fiyatlarında yükseliş kaydedilmiş. Bu da ABD ekonomisinde konut yatırımının artık tercih sebebi olmasına dair bir süreci yaşamamıza olanak sağlayacak. Pandemi tüm sektörlerde olduğu gibi konut sektöründe de taşları yerinden oynattı.” dedi.

İTHALATA BAĞLI İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELDİ

ABD'de ortalama konut fiyatlarındaki yükselmelerin ana sebebi olarak ise inşaat maliyetlerindeki artışlardan kaynaklandığı bildirildi. ABD'de inşaat sektöründe ithalat birimlerinin oldukça büyük önemi bulunuyor. Başta demir olmak üzere kereste ve diğer ürünler de ithal olarak ülkeye sokuluyor.

Emlak Haberleri Haberleri