Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Yol Gösterdi! Ev Sahibi Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yaparsa Kiracı Ne Yapmalı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla kira zammı yapmaları durumunda kiracıların ne yapmaları gerektiğini açıkladı. Ev sahibi fazla zam yaparsa kiracılar ne yapmalı?

TBMM'de yasalaşan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında konutlarda ev sahipleri yüzde 25'ten fazla kira zammı yapamayacaklar. Yapılan kanun değişikliği sonrasında kiracılar ev sahiplerinin yüksek kira zammı yapmak istemeleri durumunda nasıl hareket edeceklerini pek bilmiyorlar. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı bir açıklama ile kiracılara yol gösterdi. Ev sahibi kiraya yüzde 25'ten fazla zam yaparsa kiracı ne yapmalı?

KİRACILARI KOLLADIK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kira zammı sınırlamasına ilişkin, “Kiracı ile ev sahipleri arasındaki ilişki gerçekten çok zor. Ev sahibinin durumu zor, bunu kabul ediyoruz. Ancak kiracıların şu anda durumları ev sahiplerine göre çok daha zor. Biz daha zor durumda olan kiracıları kollama yoluna gittik. Bunu da yalnızca konutlarla alakalı yaptık. İş yerleri bu kapsamda değerlendirilmeyecek.” açıklamasını yaptı.

KİRACILARI EVDEN ÇIKARAMAZLAR

Uygulamanın geçici olduğunu ve 1 Temmuz 2023’e kadar devam edeceğini söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Mevcut kiracılarla alakalı bir uygulama yaptık. Bu süreçte ev sahipleri yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamayacaklar. Bazıları kiracıların ev sahipleri tarafından evden çıkarılacaklarını söylüyorlar. Bunun gerçeği yansıtan bir tarafı bulunmuyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması hem ev sahibine hem de kiracıya bir yargı emiridir, uyulmaması düşünülemez.” ifadelerini kullandı.

EV SAHİBİ YÜZDE 25'TEN FAZLA KİRA ZAMMI YAPARSA NE OLUR?

Yüzde 25’in üzerinde kira zammı olması durumunda kiracıların nasıl hareket etmeleri gerektiğini de söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Ev sahibi kiraya yüzde 25’in üzerinde zam yapar ve konu yargıya taşınırsa bu yapılan zam geçerliliğini yitirecektir. Bazı ev sahipleri daha yüksek kira zammı talep edebilirler. Bu durumda kiracılar mahkemeye gitmeliler. Mahkeme kira zammını yüzde 25’e indirecektir. Bu durumda ev sahibine herhangi bir ceza verilmeyecek ama yüksek kira zammı yapmalarına da imkan tanınmayacak.” şeklinde konuştu.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri