Fayans döşeme işlemi, evde biraz özenle yapılabilse de, ilk bakışta karmaşık görünebilir. Tek yapmanız gereken adımları bilmek ve talimatları tam olarak takip ederseniz, fayansı mutfak veya banyoya bir profesyonelin yardımı olmadan monte edebilirsiniz. Ama aynı zamanda döşeme adımlarının ne olduğunu görelim:
Her durumda, döşemenin ilk adımı hazırlıktır. Yüzey temiz, kuru ve tamamen boş değilse, yapıştırıcı düzgün yapışmaz ve karo oldukça düzgün olmaz.
Bu, duvar kâğıdının veya eski karonun döşemeden önce çıkarılması gerektiği anlamına gelir, duvarda hasar varsa, sıvanmalı ve pürüzsüz bir şekilde zımparalanmalıdır. Eski karoya yeni bir katman uygulamak isterseniz, bu da mümkündür, ancak bunun için özel bir astar gerekir.
Karoyu düz tutmak için işaretleme ve tasarım
Yapıştırıcıya ulaşmadan önce, ilk karo sırasının yerini bir su terazisi ile işaretleyin. Hem dikey hem de yatay olarak düz olmalıdır, bu yüzden bunu mümkün olduğunca doğru yapın. Köşe dik açı olmayabileceği için ortadan başlamanız gerekir. Bu da iyidir çünkü kesilen fayansları duvarın kenarına koyar. Ayrıca bir tesviye tahtası yapın çünkü bu, yönleri tutmanıza yardımcı olacaktır.
Bu, karoların genişliğinin işaretleneceği ahşap bir çıta gerektirecektir. Bu çıtayı, ilk sırayı işaretleyen çizgi boyunca duvara sabitleyin, böylece ilk karo sırasının düz olması garanti edilir. Başlangıç noktasını işaretlemeyi bitirdiğinizde, tüm duvarınızı önceden planlamak isteyebilirsiniz.
Bu şekilde, kesilen hattınızın nerede olacağını, boyuta göre kesilmiş parçalara nerede ihtiyacınız olacağını tahmin edebilirsiniz. İşlerinizin nerede daha kolay veya daha zor olacağını tahmin etmek iyidir.
Fayans yapmaktan korkmayın!
Birçok insan bu adımdan korkar, ancak ilk göründüğü kadar karmaşık değildir. İlk kesimleriniz mükemmel bir şekilde başarısız olursa korkmanıza bile gerek yok. Bu nedenle metrekare başına ihtiyacınız olandan biraz daha fazla fayans almaya değer. Fayans kesici kullanmanın işe yarayacağından emin değilseniz, fayans kazıyıcı da kullanabilirsiniz.
Döşemenin arkasındaki kesimin tam yerini bir kurşun kalemle işaretleyin ve ardından bu çizgiyi çizin. Ardından karoyu dizlerinizin üzerine koyun ve her iki taraftan eşit kuvvetle bastırın. Çizik çizgi boyunca güzelce ikiye bölünecektir.
Tutkal küçük bir parçaya uygulandıktan sonra karoya gidebilirsiniz. Tesviye çubuğu boyunca tercihen yatay olarak hareket edin. Karoyu duvara sıkıca bastırın, tüm karoların aynı olduğundan emin olun.
Fayanslar arasında eşit bir mesafeyi korumak için ortak bir haç kullanmak isteyebilirsiniz, ancak fayansların arasına bir kibrit bile koyabilirsiniz. Yapıştırıcı tamamen sabitlendiğinde bunlar çıkarılabilir.
Son dokunuşlar
Fayanslar arasındaki boşlukları doldurmak için bir harç kullanın. Bunun macun şeklinde elde edilmesi tavsiye edilir. Derz ile tasarruf etmeyin, karoya çok uygulayın, fazlalık silinebilir.
Ve kuruduktan sonra temizlemekten başka bir şey kalmıyor. Fayans duvarını yumuşak bir bezle silmek ve kalan yapıştırıcıyı veya harcı temizlemek ve fayansı oldukça temiz tutmak iyi bir fikirdir, çünkü ne kadar güzel ve hassas çalışırsanız çalışın fayans döşemek her zaman temiz bir iş değildir. Son olarak, nihai sonucun tadını çıkarın.