AFAD tatbikat sonrası aktif fay hattı üzerinde yer alan 24 il listesini güncelledi o illerde oturanlar evinizin altından fay hattı geçiyor olabilir

Deprem riskine karşı çök kapan tutun tatbikatı yapılmıştı. AFAD tarafından yapılan tatbikat sonrasında deprem riski yüksek olan ve merkezinden aktif fay hattı geçen 24 il açıklandı.

Ne yazık ki Türkiye her gün yeni bir deprem haberi ile sarsılmaya devam ederken olası depremlere karşı hazırlık amacı ile AFAD tarafından bir ilke imza atılmış ve Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı olarak deprem tatbikatı yapılmıştı. Türkiye'nin büyük bir bölümünün aktif fay hatları üzerinde yer aldığı belirtilirken pek çok şehirde riskin yüksek olduğu belirtilmişti. 

AFAD tarafından yapılan deprem tatbikatı sonrasında gözler bir kere daha deprem riski yüksek iller listesine çevrilmişti. 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana Türkiye genelinde yaklaşık 17 bin deprem meydana geldiğini belirten AFAD Başkanı Yunus Sezer, 24 ilin merkezinden fay hattı geçtiğini belirterek depreme hazır olmamız gerektiğini dile getirdi. 

TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI 2022: TÜRKİYE'DE FAY HATLARI GEÇEN İLLER NEREDE?

Fay hatlarında yaşanan hareketlilik tüm hızı ile devam ederken ilerleyen zamanla beraber İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde tarihsel döngü nedeniyle riskin arttığı belirtiliyor. AFAD tarafından yapılan son açıklamada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçtiği ilan edildi. 

MERKEZİNDEN AKTİF FAY HATTI GEÇEN İLLER HANGİLERİ?

AFAD tarafından merkezinden aktif fay hattı geçen iller olarak Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat olarak ilan edildi. 

EVİMİN ALTINDAN AKTİF FAY HATTI GEÇİYOR MU MTA ADRESTEN FAY HATTI SORGULAMA?

Deprem riski yüksek olan iller belirlenirken yine MTA internet sitesi üzerinden isteyen kişiler evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusuna yanıt arıyor. MTA fay hattı sorgulama sitesi üzerinden sol tarafta yer alan menüde faylar yazılı bölümü tıklayarak harita üzerinden evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabiliyorsunuz. Deprem riski yüksek olan illerde oturan kişilerin mutlaka evlerinin sağlamlığını test ettirmeleri ve eski binalarda güçlendirme ya da kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. 

Emlak Haberleri Haberleri