Ağustos Ayı Kira Artış Oranı 2021 Ne Zaman Açıklanacak?

TÜİK TEFE TÜFE Temmuz ayı enflasyonu için geri sayım başladı. Peki, kiralara kaç TL zam gelecek, Ağustos kira artış oranı 2021 saat kaçta açıklanır?

Millyonlarca kişiyi etkileyecek olan enflasyon rakamları için geri sayımda sona yaklaşıldı. Ağustos ayı resmi kira zam oranı ve Temmuz ayı enflasyonu rakamları için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilecek olan rakamlar bekleniyor.

TÜİK Temmuz ayı enflasyonu raporu içerisinde yer alan rakamlar milyonlarca memur ve emekli için maaş zammı oranının belirlenmesi için kullanılırken aynı zamanda ev sahipleri ve kiracılar tarafından da resmi kira zam oranı olarak kullanılması nedeni ile yakından takip ediliyor.

TÜİK TEFE TÜFE TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU VE AĞUSTOS 2021 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamları için geri sayım hızlandı. Ülkemizde pek ok alanda kullanılan enflasyon rakamları için hesaplamayı TÜİK yapmakta olup belirlenen sepet içerisinde yer alan ürünler üzerinden her ay sonu rakamlar ölçülmekte, belirlenen enflasyon oranı takip eden bir sonraki ayın birinci haftası içerisinde ilan edilmektedir.

TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamı bu kapsamda Ağustos ayının ilk haftası içerisinde yer alan 3 Ağustos Salı günü saat 10:00 itibari ile kurumun resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecektir.

KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA KAÇ LİRA ZAM YAPABİLİR?

Ev sahipleri kiraya kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözlemesinde bunun aksini gösteren bir ibare bulunmuyorsa bu durumda kiraya zam senede bir kere kira sözleşmesi tarihi dolduğunda yapılır.

Ev sahibi kiraya en fazla o ay için açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kadar zam yapabilir. Bu rakam resmi kira artışı zam oranı sınırı olup bu rakamın daha üzerinde zam yapılması resmi olarak yasaklanmıştır. Bu oranın altında zam yapılması konusunda ise kiracı ile ev sahibinin karşılıklı rızası aranır.

Tarafların karşılıklı anlaşmaları halinde hiç zam yapmadan dahi kira sözleşmesi yenilenebilir. Yani kira artış oranı üst sınırı için kanunen yaptırım uygulanmakla beraber alt sınırı için ise bir kısıtlama bulunmamaktadır. Burada amaç kiracıların zam yükünden korunmasıdır.

Emlak Haberleri Haberleri