Ahara temlik nedir, nasıl yapılır?

Emlak terimlerinden biri olan ahara temlik nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. İşte oldukça eski olan ahara temlik hakkında bilgiler.

Hukuki terimlerden biri olan temlik, mülkiyet hakkının devri anlamına gelmektedir. Ahara temlik kelimesi oldukça eski bir kelimedir ancak yine de kullanılmaktadır.

Ahara temlik nedir?

Ahara temlik, üçüncü kişilere malın devri anlamına gelmektedir. Borçlar Kanunu'na göre, alacaklar bir başka kişiye devredilmesi mümkündür. En kısa tabiriyle, size ait olan bir malın ya da hakkın başka bir şahsa devredilmesi demektir.

Ahara temlik nasıl yapılır?

Bir kişinin mal varlığından herhangi bir eşyayı bir başkasına satmak ya da bağışlamak istemesi durumunda o kişi ile iletişim kurarak malın ona geçmesi sağlanır. Böyle bir durumda sizin olan eşya, karşınızdaki kişiye geçmektedir. Buna hukuk terimi olarak ahara temlik ismi verilmektedir. Ahara temlik, bu sebeple mal varlığı gibi devredilebilen haklar üzerinde etkili olmaktadır.

Ahara temlik işlemini, mal varlığı haklarını ve mülkiyet haklarını devredebilen haklar içerisinde yer almaktadır. Bu haklar üzerinde ahara temlik geçerli olmaktadır.

Fakat kişilik hakkı, nafaka hakkı gibi hukuk içerisinde iki ya da üçüncü bir kişiye devredilemeyen haklar da bulunmaktadır. Belirttiğimiz haklar için ahara temlik yapılması mümkün olmamaktadır.

Ahara temlik terimi aynı zamanda, bir borç ilişkisinde borçlunun rızası olmadan, alacaklı bir sözleşmeye dayanarak alacağını başka bir kişiye devredebilmektedir. Bu işleme ' alacağın temliki ' adı verilmektedir. Alacak temliki ise sözleşme devrinden farklı bir kavramdır ve hukuki durumdan kaynaklanan hak ve sorumlulukların devredilmesi söz konusu değildir.

Emlak Haberleri Haberleri