Aidat Borcu İçin Kiracıya İcra Takibi Yapılır Mı?

Apartmanlarda ve sitelerde kiralanmış evlerde aidat borçları zaman zaman mesele olabilmektedir. Kiracıya aidat borcu nedeniyle icra takibi yapılabilir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemeleri üzerinde çokça tartışma yapılan meseleler arasında yer almaktadır. Özellikle kiracılı evlerin aidatları hem ev sahipleri için hem de yönetimler için sorun olabiliyor. Düzenli ödeme yapmayan kiracılat aidat yüzünden hem yönetimleri hem de ev sahiplerini zor durumda bırakmaktadırlar.

Aidatlar apartmanlarda ve sitelerde ortak giderlerin karşılanabilmesi ve genel işleyişin ideal bir şekilde devam edilebilmesi için alınmaktadır. Yönetimler aidatlarla elde ettikleri gelirlerle elektrik, temizlik ve diğer harcamaları yaparlar. Ödemelerde aksama yaşanması durumunda ise bu hizmetler verilememekte ve aidatlarını zamanında ödeyenler mağdur olmaktadırlar.

AİDATLARIN ANA SORUMLULUĞU KİME AİTTİR?

Apartmanlarda ve sitelerde toplanması gereken aidatların ana sorumluluğu ev sahiplerine aittir. Ev sahipleri bu aidatların takibini yapmak durumundalar. Kiracının aidat ödememesi durumunda ev sahipleri bu borcun ödenmesini temin etmeliler. Aksi durumda yasal sorumluluk tamamen ev sahibine aittir. Ancak kiracı da üzerine düşen aidat borcu yüzünde yükümlü değildir denilemez. Ev sahibi kiracının aidat borcunu ödemediğini gerekçe göstererek tahliye işlemlerini başlatıp kiracıyı evden çıkarabilir.

KİRACIYA AİDAR BORCU İÇİN İCRA TAKİBİ YAPILIR MI?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimler aidat borçlarından dolayı istedikleri an icra takibi başlatma hakkına sahiptirler. Bu hak kuıllanılırsa hangi bağımsız bölüm için aidat ödenmemişse o bağımsız bölümün kat maliki hakkında icra takibi yapılır. Yönetimler kiracılar hakkında icra takibi başlatma hakkına sahip değillerdir. Yasal olarak ev sahibi ile kiracı arasında bir ilişki kurulmuştur ve yönetim ile kiracılar arasında hukuken bir ilişki tesis edilmediği için sorumluluk da yüklenememektedir. Dolayısıyla aidat borcu icra takibinin ana hedefi ev shaipleri olmaktadırlar.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri