Ev sahipleri ile kiracılar arasında çeşitli sorunlar meydana gelebiliyor. Bu sorunların önemli bir kısmı da ödemelerden kaynaklanıyor. Ev sahiplerini en çok zor durumda bırakan konu ise kiracının aidat ödememesi oluyor. Ev sahibi kiracının aidat ödemelerini takip etmemesi durumunda oldukça zararlı çıkabiliyor. Peki aidat ödemeyen kiracı için hangi işlemler yapılır, icraya verilir mi?
KİRACININ AİDAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Kiracıların apartmanlarda ve sitelerde aidat yükümlülüğünün hukuki yaptırımları oldukça farklı bir şekilde uygulanabiliyor. Öncelikle bir evde kiracı olsun veya olmasın aidat borcunun asıl sahibi kat maliki yani ev sahibidir. Yönetimlerin kiracı üzerinde aidat borcundan dolayı herhangi bir yaptırım hakkı yoktur. Eğer kiracı aidat borcunu ödememişse ve yönetim icra takibi başlatacaksa bu takip kiracıya karşı değil ev sahibine karşı olmalıdır. Kira sözleşmeleri kiracılarla ev sahipleri arasında ilişkiyi tesis eder. Bu ilişki içerisinde yönetimler yer almaz. Dolayısıyla aidat borcunda muhatap ev sahibidir.
Bir kiracı kiralık olarak oturduğu evin aidatını ödemeyerek borçlanması ve bu borcu karşılamadan evi boşaltması durumunda yönetimler yine kiracılar hakkında icra işlemi başlatamıyorlar. Bu ödemeden tamamen ev sahipleri sorumlu oluyor. Yönetim icra takibi başlatacaksa ev sahibi hakkında başlatmak zorundadır. Aksi bir durumda icra takibinde ilerleme kaydedilip sonuç alınamayacaktır.
Kiracının aidat borcunda hukuki bir sorumluluğunun olmaması bundan tamamen muaf oldukları anlamına gelmemektedir. Eğer kiracı aidat borcunu ödemezse bu durum ev sahibi için haklı fesih nedeni olmaktadır. Aidat borcu olan kiracının bu borcu ödememesi durumunda evden tahliye kararı çıkarılması oldukça kolaydır. Bu hakkı kullanıp kullanmamak ev sahibinin inisiyatifindedir.