Aidat zam oranı 2023 belli oldu mu? Apartmanlarda ve sitelerde oturanlar dikkat!

2023 yılının başlamasına kısa bir süre kala apartmanlarda ve sitelerde aidat zamları yeniden hesaplanmaya başlandı. Aidat zamlarına dair yasal uygulamalar ise merak konusu oluyor. Aidatlar için bir zam oranı belirlenir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde yıl sonunun yaklaşması ile beraber yönetimler aidat zammı hesaplamalarına şimdiden başladılar. 2023 yılında aidatlara ne kadar zam yapılacağı merak konusu ediliyor. Bu konuda kat malikleri yasal haklarını da merak ediyorlar. Özellikle büyükşehirlerde bazı lüks sitelerde aidatlar kira fiyatları ile yarışmaya başladı. Şimdi bunların üzerine bir de 2023 zammı eklenecek. 

AİDAT ZAM ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

Kanunlara göre apartmanlarda ve sitelerde aidatlar için uygulanan ortak bir zam oranı bulunmuyor. Her apartman veya site kanuni usul ile aidata yapılacak zammı belirleme hakkına sahiptir. Kanuna göre aidata indirim de yapmak, 10 kat zam da açıklamak mümkün. Bunun için yasal bazı süreçlerin takip edilmesi gerekiyor. 

Aidat zammının yapılması için yönetimler önce bir sonraki yılın bütçesini çıkarırlar. Bu bütçe içerisinde 1 yıl boyunca apartmanlarda ve sitelerde yapılacak olan ortak harcamalar yaklaşık miktarlarla belirlenir. ortaya çıkan rakam daire başı bölünerek çıkan tutar için aylık ödeme tutarı tespit edilir. Bu çıkan aidat miktarı bir teklif olarak Kat Malikleri Genel Kurulu'na sunularak oylanır. Bu oylamaya kat maliklerinin yarısından fazlası katılmış olmalıdırlar. Katılım yasal sınırın ardında kalırsa daha sonra bir toplantı daha yapılır. O toplantıya katılanların alacağı kararda toplantı yeter sayısına bakılmaksızın salt çoğunluk yeterli olacaktır. Bu şekilde aidat zamları belirlenir. 

Aidat tutarlarını yüksek bulan kat maliklerinin bu zam oranlarının belirlendiği toplantılar mutlaka katılmaları gerekiyor. Katılmamaları halinde alınacak zam kararına uymak zorundalar. Kat malikleri zam kararını onaylamazlarsa farklı bir zam oranı belirlenebilir. Ancak bu da ortak giderlerin karşılanmasında sorun olabilir. Bunun için uzmanlar uzlaşma yolunu tavsiye etmektedirler

Emlak Haberleri Haberleri