Aile Malları Ortaklığı nedir, ne işe yarar?

Aile Malları ortaklığı şeklinde bilinen emlak terimi ne anlama gelmektedir. Aile Malları Ortaklığı ne işe yarar? Aile Malları Ortaklığı nasıl kurulur?

Emlak terimleri içerisinde yer alan Aile Malları Ortaklığı’nın muhteviyatı merak ediliyor. Aile Malları ortaklığı nedir? Aile Malları Ortaklığı’nın kurulması ile hangi faydalar sağlanır? Aile Malları Ortaklığı ile hangi mallar ortaklığa konu edilebilir?

AİLE MALLARI ORTAKLIĞI NEDİR?

Aralarından akrabalık ilişkisi bulunan kişilerin sahip oldukları gayrimenkuller dahil tüm malların ortaya konularak oluşturduğu ortaklı modeline Aile Malları ortaklığı adı verilir. Aile Malları ortaklığı bir nevi aile şirketi anlayışına sahiptir. Burada amaç akrabalar arasında mirasa konu olacak malların dağıtılmasını önlemektir. Bu şekilde kurulacak Aile Malları Ortaklığı ile arsa ve arazi gibi taşınmazların miras yoluyla bölünüp maddi değerini kaybetmesinin önüne geçilir.

Aile Malları Ortaklığı kurulabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Ancak miras paylaşımı bu şartlardan birisi değildir. Gayrimenkullerin mirasa konu olmasını beklemeden de Aile Malları ortaklığı kurulabilir.

Akrabalar arasında Aile Malları Ortaklığı’nın kurulması için asgari katkı gibi bir kural yoktur. Bu ortaklıkta yer alacak kişiler herhangi bir katkı sunmadan yani ortaklığa mallarını eklemesine gerek kalmadan iştirak edebilirler.

Aile Malları ortaklığı kurulacaksa bu resmi senetle oluşturulmalıdır. Bu şekilde oluşturulan ortaklıklarda tüm ortaklar imza atmak zorundadırlar. Resmi senet imzalandıktan sonra ortaklığı konu olan tüm mallar elbirliği mülkiyeti kurallarına göre idare edilir.

Aile Malları Ortaklığı ile alakalı merak edilen bir husus da süredir. Bu ortaklık kurulurken tarafların belirli bir süre belirtmeleri şart değildir. Süreli veya süresiz olarak bu ortaklık tesis edilebiliyor. Ancak eğer bir ortak Aile Malları Ortaklığı’ndan ayrılmak isterse bunu en az 6 ay öncesinden bildirmek zorundadır.

Aile Malları ortaklığı çoğunlukla tarımsal araziler için kullanılmaktadır. Tarım arazileri belirli bir büyüklüğün altında paylaştırılamıyor. Miras paylaşımı çekişmesi yaşamak yerine Aile Malları Ortaklığı kurularak herkesin araziden faydalanması sağlanır.

Emlak Haberleri Haberleri