Akitli İşlem Nedir? Akitli İşlemler Nelerdir?

Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılması gereken akitli işlem nedir, akitli işlemler nelerdir birçok kişi tarafından araştırılıyor. İşte akitli işlemler ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Akitli işlemler, iki ya da daha fazla kişinin bir mal üzerinde beyanı olması durumunda Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılan işlemlere verilen addır. Akitli işlemler, senet düzenlenerek gerçekleştirilmektedir.

AKİTLİ İŞLEM NEDİR?

Akitli işlemler, birden fazla tarafın bir mal üzerinde beyan vermesi halinde Tapu Sicil Müdürlüğünde gerçekleştirilebilen işlemlere denmektedir. Bu işlemler, resmi senet düzenlenerek yapılmaktadır. Akitli işlemlerle ilgili olarak mülkiye ve mülkiyet dışındaki ayni hakların kurulması ve devredilebilmesi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmektedir. ilgili husus Tapu Kanununun 26. maddesinde yer almaktadır.

Tapu Kanununa göre irade beyanının yani bir işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin bunu resmi olarak bildirmesi gerekmektedir.

Akit işleminin yapılabilmesi için ilk olarak talepte bulunan kişinin tapu sicilinde malik sıfatıyla kayıtlı olması koşulu aranmaktadır.

AKİTLİ İŞLEMLER HANGİLERİDİR?

Akitli işlemler başlıca şöyle sıralanabilir:

- Bağımsız bölüm ilavesi,

- Bağış- devre mülk hakkı,

- Geçiş irtifak hakları,

- İdareler arasında taşınmaz mal devri,

- İntifa hakkı,

- İpotek - Kamulaştırılan taşınmasın eski sahibine iadesi,

- Kamulaştırma,

- Kat irtifakı,

- Kat karşılığı temlik akdi,

- Kar mülkiyeti,

- Kaynak hakkı,

- Miras payının devri,

- Oturma hakkı,

- Vefat edene kadar bakma akdi,

- Vefat edene kadar gelir sözleşmesi,

- Satış,

- Su, gaz, elektrik gibi mecralar,

- Taksim- taşınmaz yükü,

- Trampa,

- Üst inşaat hakkı.

Emlak Haberleri Haberleri