Alışveriş Merkezlerinde Kiralar Düştü!

Ofis yatırımlarını ekonomik durgunluk etkiledi. Yatırımı sona eren İstanbul da bile dükkanların yüzde 24.98'i kiracı bulamadı. AVM'lerde kiralar düştü.

Ofis yatırımlarını ekonomik durgunluk etkiledi. Yatırımı sona eren İstanbul da bile dükkanların yüzde 24.98'i kiracı bulamadı. AVM'lerde kiralar düştü.

Yerel seçim de oluşan belirsizlik dolar kurunda ki dalgalanma ve son olarak ekonomik kriz sebebiyle yatırımcılar da bekleme modun da dururken iş merkezleri kiracı bulunurken çok zorlanıyor. 2019'da yeni ofislerin de kurulmasıyla beraber gayrimenkullerde boş alan bir hayli çoğaldı şu anda geçen senelere oranla bu sene oran tam yüzde 24,98 yükseldi.



4 Ofisten Biri Kiracı Bulamıyor!



Bahsedilen oranlara göre çıkarılan sonuç ofis sahiplerini de üzdü. Bu verilere göre 4 ofisten birinin mutlaka kiracı bulamadığı net bir şekilde gözler önüne çıkıyor. İstanbul'da yıllardır ofis bölgesi olarak bilinen Maslak ve Levent hattında da talep olmamasına bağlı olarak çok fazla düşüşler oldu.



Döviz Kurlarının Kiralama da Büyük Etkisi Var!



Geçtiğimiz günler de Cushman Wakefield'in ofis pazarlama raporuna göre döviz kurlarının kiralama da büyük etki gösterdiğini gösterdi. Rapor da bulunan; “Ekonomideki sıkışık görünüm ve artan satılık gayrimenkuller ile birlikte özellikle mart sonunda gerçekleşen seçimlerden sonra, yatırım faaliyetleri ivme kazanmayı sürdürecektir. Kısa vadede fiyatların ise alıcı beklentilerine yaklaşması bekleniyor. Ek olarak kiracı lehine ortamın orta ve uzun vadede devam edeceği tahmin ediliyor” kiraların düşeceğini vurguladı.



Alışveri Merkezlerinde Kiralar Düşüyor!



Alışveriş Merkezlerin de her geçen ofis artışı yaşanırken bu durum kiralar da düşüş olmasına sebep oldu. Yüksek enflasyon ve döviz kuru nedeniyle kullanı da genel olarak düşüş yaşandı. Konkordato istekleri ile Türkiye'den geri çekilen firmalar da genel durumu etkiledi. Bu dönem de kiralar Türkiye'nin en büyük başta gelen şehirlerin de şu şekilde; İstanbul yüzde 23.5,



İzmir'de yüzde 25 Ankara'da iyüzde 18.2 düşüş görüldü. Cushman&Wakefield'ın hazırladığı rapor da şu bilgiler mevcut; “Talebinin bu çeyrekte de görüldüğü gibi fırsatçı alıcılar tarafından ivmelendirileceği öngörülmektedir. Bunun yanı sıra, büyük ölçekli yabancı lojistik firmaları yatırım rotalarını Türkiye'ye çevirmeye başlamıştır. Yılın ilk yabancı lojistik yatırımı olarak gösterilen İsviçreli lojistik şirketin Avrupa'da açtığı ilk ofisin Türkiye'de olması gösterilebilir” tespiti yapıldı.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri