Alman deprem uzmanlarından İstanbul depremi açıklaması! Hangi tarihe işaret ettiler?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük felakete neden olan depremin ardından şimdi gözler İstanbul’a çevrildi. Uzmanlar uzun yıllardır İstanbul için deprem uyarısı yapıyorlar. Son olarak ise Alman deprem uzmanları İstanbul’u uyardı.

Yaşanan deprem felaketinin ardından tüm dünyanın gözü Türkiye’ye çevrildi. Dünyada son yılların en büyük felaketi ile karşılaşan Türkiye’ye dünya genelinde yardımlar yapılıyor. Ayrıca deprem uzmanları da Türkiye’deki deprem hareketliliğini mercek altına aldılar. Son olarak Almanya’da Kiel Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi’nden deprem profesörü Heidrun Kopp bir değerlendirme yaptı ve çeşitli uyarılarda bulundu.

İSTANBUL İÇİN SÜRE DARALIYOR!

İstanbul’da olası bir depremini değerlendiren Heidrun Kopp, “Burada son büyük deprem 1766 yılında olmuş. O zamandan bugüne kadar İstanbul’da gerginlik artmaya devam ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde şu anda 4 metrelik bir hareket açığı bulunuyor. Bu gerçekten çok fazla. Kahramanmaraş’ta olduğu gibi birikmiş enerjinin bir anda boşalması durumunda İstanbul’da faturası çok ağır olacak bir deprem meydana gelebilir.

1939 yılından beri fay hattı boyunca depremlerin batıya doğru gerçekleştiğini biliyoruz. Hat kırıla kırıla ilerliyor. İstanbul’a da çok yaklaşıldı. İstanbul’a 80 km uzaklıkta olan İzmit’te son büyük deprem 1999 yılında gerçekleşmişti. İstanbul için süre gittikçe daralıyor.” dedi.

İSTANBUL DEPREMİ GECİKTİ!

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden deprem profesörü Marco Bohnhoff ise, “İstanbul’da 7.4’e varacak bir deprem şu anda gecikmiş durumda. Bu tür depremler genellikle çok ani ve tam bir salınımla gerçekleşir. İstanbul kenti fay hattının doğrudan üzerinde bulunuyor. Şehir merkezi sadece fay hattına 25 km uzaklıkta yer alıyor. İstanbul’un zemini de çok sağlam değil. Şehrin güneybatı kısmı günümüzde kurumuş olan bir lagünün üzerine inşa edilmiş. Böylesine yumuşak zeminler depreme davetiye çıkarır. Sıvılaşma efektleriyle güçlü yer hareketleri olabilir. Olası bir depremde bahsettiğimiz bölgede bulunan Atatürk Havalimanı kullanılamaz hale gelir.” ifadelerini kullandı.

NACİ GÖRÜR AÇIKLAMIŞTI!

Alman deprem uzmanları bu değerlendirmeleri yaparken Türkiye'nin ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de İstanbul depremi hakkında, "1999 yılında deprem olduğunda İstanbul için o dönemin deprem uzmanları 30 yıl içerisinde bir büyük deprem olacağını söylemişlerdir. Arada bu kadar yıl geçti ve bu deprem gerçekleşmedi. Ancak bundan kaçı olamayacak gibi. Deprem bizim gerçeğimiz ve zaman varken hazırlanalım. 6-7 yıl önümüzde süre olabilir. Bunu eski değerlendirmelere göre söylüyorum. O dönem bu söylenmişti ve bu olacak. Ancak bugün de olur 7 yıl sonra da olur. Orasını bilemeyiz." demişti.

Emlak Haberleri Haberleri