Almancılar Kira Gelirleri için Yıllık Beyanname Verecekler Mi?

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de bulunan gayrimenkulleri için yıllık beyanname verecekler mi? Vergi Başmüfettişi Orhan Baytekin, Emlak365'e özel olarak yanıtladı.

Evet Mart ayının gelmesiyle beraber kira geliri elde eden vatandaşlardan soru yağmuru yağmaya başladı. Bunlardan önemli bir kısmı Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız bir diğer ifadeyle çalışma izni alarak yurt dışında ikamet eden Türk uyruklu vatandaşlarımız yani Almancılarımız.

Almancı diye kastedilen vatandaşlar sadece Almanya’da değil Türkiye dışında yaşayan fakat Türkiye’de gayrimenkulü olup kiraya veren ve kira geliri elde eden kişiler kastedilmektedir. Peki bu Almancılarımız 2022 yılı içinde 2021 yılında elde ettikleri kiralar için yıllık beyanname verecek mi?

Çalışma veya oturma izni alarak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dar mükellef kapsamında değerlendirilmektedir. 210 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre, kamu kurumlarına veya merkezi Türkiye’de bulunan özel teşebbüslere bağlı olarak işleri sebebiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları hariç olmak üzere, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef esasında vergilendirilmektedir. Dar mükellefler sadece Türkiye’de elde ettikleri gelirleri için yıllık beyanname vermektedirler. Bazı durumlarda yıllık beyanname vermelerine gerek bulunmamaktadır. Bakalım Almancı vatandaşlarımız hangi durumlarda elde ettikleri kira geliri için beyanname vermeyeceklerdir?

Bu sorunun cevabı 193 sayılı Gelir vergisi kanunu’nun 86/2 no.lu maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Denilmektedir ki Dar mükellefiyete tabi kimseler yani Almancılarımızın elde ettiği kira gelirlerinden tevkifat (stopaj) yapılmışsa bu Almancılarımızın yıllık gelir vergisi beyannamesi vermelerine gerek bulunmamaktadır. Daha anlaşılır bir dilde söylemek gerekirse Almancı vatandaşlarımızın Türkiye’de kiraya verdikleri işyerleri için (tevkifat yapılmışsa) tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname vermelerine gerek bulunmazken aynı Almancı vatandaşlarımızın kiraya verdikleri konutları yani evleri için 2021 yılında 7.000 TL istisna tutarını aşan kira gelirleri için 2022 yılı Mart ayının sonuna kadar Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Örneğin Almanya’da Mercedes fabrikasında çalışan ve Stuttgart’ta ikamet eden Serhat beyin Ankara-Kızılay’da kiraya verilmiş 3 adet işyeri ve Yenimahalle’de 1 adet konutu(dairesi) bulunduğunu varsayalım. Serhat beyin 3 adet işyerinde bulunan kiracıları da her ay tevkifat(stopaj) yaparak kalan tutarı serhat beyin bankadaki hesabına göndermektedirler. Aynı şekilde 1 adet dairesinde oturan işçi emeklisi vatandaşta Ocak-Aralık 2021 yılında her ay 2.000 TL kirasını serhat beyin hesabına gönderdiğini varsayalım. Serhat bey 193 sayılı kanunun 86/2 maddesine göre işyeri kira gelirleri tevkifata tabi tutulduğu için tutarı ne olursa olsun beyan etmesine gerek bulunmamakta olup 1 adet dairesi için 2021 yılında toplam 24.000 TL (2.000X12 ay=24.000 TL)’den 7.000 TL istisna tutarını düştükten sonra kalan 17.000 TL yi 2022 Mart ayı sonuna kadar beyan etmesi gerekecektir. Almancı vatandaşlarımızın bu ayırıma dikkat etmelerinde ve Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde hazırlanmış rehberlere bakarak doğru beyanda bulunmaları yararlarına olacaktır.

EMLAK365.COM ÖZEL HABERİ / ORHAN BAYTEKİN VERGİ BAŞMÜFETTİŞİ

Emlak Haberleri Haberleri