Gayrimenkullerin miras yoluyla mülkiyet değiştirmesi konusu üzerinde çokça araştırma yapılan meselelerdendir. Vefat eden bir kişinin mirasçılarının kimler olabileceği hususunda miras hukukunun kaideleri merak ediliyor. Yeğenlere miras kalma imkanı var mıdır? Amcadan, haladan, teyzeden, dayıdan yeğene gayrimenkul mirası kalabilir mi? Hangi durumlarda yeğenler yasal mirasçı olabilirler? Yeğenlerin mirasçı olabilmeleri için hangi şartların gerçerkleşmiş olması gerekir?
KİMLER MİRASÇI OLABİLİR?
Vefat eden bir kişinin ardından ona ait gayrimenkullerin kime kalacağına miraas hukukunun kaidelerine göre karar verilmektedir. Miras hukuku kimlerin mirasçı olabileceğinin çerçevesini net bir şekilde belirlemiştir. Bu konuda da iki ayrı sınıflandırma yapılmaktadır. İlk sınıflandırma birinci zümre mirasçılar kategorisidir. Bu kategorise çocuklar, eş ve torunlar yer almaktadır. Bir miras paylaşımı yapılacaksa varsa ana mirasçı çocuklar, torunlar ve eştir. Bu kişilerin olmaması veya hayatta olmamaları gibi bir durum varsa o zaman mirasçılar ikinci zümre mirasçılarda aranmaktadır.
YEĞENE MİRAS KALIR MI?
Birinci zümre mirasçılar kategorisinde herhangi birisinin bulunmaması durumunda ikinci zümre mirasçı kategorisinde yer alanlar mirasçı olmaktadırlar. Bu kategoride ise ölenin anne ve babası ve onların altsoy hısımlarıdır. Yani ikinci kategoride mirasçı olarak anne, baba, kardeşler ve yeğenler bulunmaktadır. Eğer ölen kişinin anne ve babası hayattaysa miras iki eşit parçaya bölünerek paylaştırılır. O zaman kardeşler ve yeğenler mirasçı olma imkanına sahip değillerdir.
Vefat eden ve mirası paylaşılacak olan kişinin birinci zümreden mirasçısı yoksa ve annesi ile babası da hayatta değilse o zaman kardeşler mirasçı olurlar. Kardeşler üzerinden de yeğenler mirasçılık haklarını kullanırlar. Her kardeşe eşit olarak miras paylaştırılır. Yeğenler ise vefat eden anne veya babalarının payına düşen mirası almaya hak kazanırlar.