Amme arazisi nedir, özel mülkiyete amme arazisi yapılır mı?

Emlak terimleri içerisinde adı sıkça geçen amme arazisi nedir, kimler hangi şartlarla kullanabilir öğrenmek için haberimize göz atabilirsiniz.

Emlak terimleri içerisinde sıklıkla karşılaşılan amme arazisi teriminin ne olduğu merak ediliyor. Amme arazisi, en kısa tabiriyle kamuya hizmet için ayrılan arazilere verilen isimdir.

Amme arazisi nedir?

Kamuya hizmet etmek için ayrılan arazilere amme arazisi denmektedir. Söz konusu araziler, belirli bir dönem içerisinde parsel olarak ayrılmaktadır. Bu arazilere kamuya hizmet vermek için inşa edilen binalar konumlandırılır. Kamu binasından kasıt hastane, eğitim kurumları ve ibadethaneler olmaktadır. Bh tür binaların inşası için ayrılan arazilere, amme arazisi olarak adlandırılır.

Amme arazilerine özel mülkiyet yapılır mı? 

Amme arazisi olarak belirlenmiş araziler, yalnızca kamu binalarının inşası için yapılmıştır ve başka bir özel mülkiyet yapısı bu araziler üzerine inşa edilemez. Sadece kamu kurum ve kuruluşları içim tahsis edilen arazilerin kullanımında yalnızca kamu kurumları yetkili olması gerekiyor. En kısa özetiyle, amme arazileri yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına açık oluyor. 

Amme arazilerinin kullanımında kamu için ayrılan boş araziler kullanılabileceği gibi, aynı zamanda gerekli görülmesi halinde özel mülkiyete sahip olan araziler de kamulaştırılarak amme arazisi haline dönüştürülebilmektedir.

Bir bölgenin kamulaştırılması, o yerin amme arazisi olarak ayrıldığı anlamına gelmektedir. Bu kamulaştırma kararına mülkiyet sahiplerinin itiraz etme hakkı ise bulunmamaktadır. Böylelikle amme arazilerinin yalnızca kamu için tahsis edildiği,  kamu binaları dışında herhangi bir amaç için kullanılamayacak ifade edilirken aynı zamanda kamulaştırılmış alana itiraz etme hakkı da bulunmuyor.

Emlak Haberleri Haberleri