Anne ve babaların gayrimenkullerinin yüzde kaçı çocukların saklı payıdır?

Gayrimenkul miras paylaşımlarında uygulanan saklı paylara dair oranlar merak ediliyor. Anne ve babanın gayrimenkullerinde çocukların saklı pay oranı yüzde kaçtır? Bu saklı paylar başkasına devredilebilir mi?

Gayrimenkul miras paylaşımlarına dair sık sık sorunlar yaşanabilmektedir. Bazı anne ve babalar sağlıklarında miraslarını kendi tasarruflarına göre paylaştıracak şekilde vasiyetname oluşturabiliyorlar. Ancak miras hukuku açısından büyük bir önemi olan saklı payların sınırına girildiğinde yapılan miras paylaşımı iptal edilip vasiyetname geçersiz sayılabiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması için çocukların mirastaki saklı paylarının tartışmaya neden olmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Peki çocukların anne ve babalarının gayrimenkullerindeki saklı pay oranları ne kadardır? 

ÇOCUĞUN SAKLI PAY ORANI NE KADARDIR?

Saklı pay miras hukukunda devlet tarafından güvence altına alınmış miras payıdır. Ancak bu konuda tasarruf mülkiyet hakkından dolayı tamamen kişilerdedir. İnsanlar sağlıklarında sahip oldukları gayrimenkulleri istedikleri gibi satabilirler. Burada çocuğun saklı payının korunması gibi bir durum yoktur. Lakin eğer bu satışlar mal kaçırma amacıyla yapılırsa durum değişecektir. O zaman devlet çocukların saklı paylarının geri alınması için imkan sağlayacaktır. Bundan dolayı saklı paylar mal kaçırmaya konu edilmemelidir. 

Çocukların anne ve babalarının miraslarındaki saklı payları yüzde 50 oranındadır. Yani bir babanın aynı niteliklere sahip 10 evi ve 2 çocuğu varsa sahip olunan evlerin 5'i saklı pay kapsamındadır. Baba bu 5 evi bir başkasına vasiyetname ile bırakamaz. Bıraksa dahi saklı paylar devlet güvencesinde olduğu için mirasçılık somut hale geldiğinde mahkeme yoluyla geri alınacaktır. Anne ve babaların tüm mal varlıklarının yarısı çocukların saklı payı kapsamında değerlendirilmektedir. 

VASİYETNAME NASIL BOZULUR?

Saklı paylara müdahale olması durumunda vasiyetnamenin bozulması imkanı doğacaktır. Bu konuna mağdur olan mirasçıların mahkemeye başvurmaları gerekir. Mahkeme mağdur mirasçıların iddialarını haklı bulursa saklı paya müdahale edilen vasiyetnamenin kısmını geçersiz sayacaktır. Bu şekilde mal paylaşımı yapılıp tapu tescili gerçekleştirilmiş olsa bile gerçek hak sahiplerine iade edilecektir.

Emlak Haberleri Haberleri