Anne Ve Babaların Sağlıklarında Yaptıkları Gayrimenkul Miras Paylaşımları Ne Zaman, Hangi Şartlarla, Nasıl Bozulur?

Anne ve babalar sağlıklarında miras bırakan sıfatıyla gayrimenkulleri yasal mirasçıları olan çocukları arasında paylaştırabiliyorlar. Peki bu miras paylaşımları ne şekilde bozulabilir?

Türkiye'de gayrimenkullerin miras yoluyla el değiştirmesi hususunda anlaşmazlık yaşanma oranı oldukça yüksek oluyor. Gayrimenkuller farklı niteliklerde ve değerlerde oldukları için taraflar haklarına razı gelmemektedirler. Bunlar bir de anne babaların çocukları arasında zaman zaman ayrım yapıp adaletsiz miras paylaşımları eklenince mesele en çok araştırma yapılan konulardan birisi haline geliyor. Anne ve babaların sağlıklarında yaptıkları gayrimenkul miras paylaşımları ne zaman, hangi şartlarda ve nasıl bozulabilir?

MİRAS PAYLAŞIMI NE ZAMAN BOZULABİLİR?

Anne ve babalar sağlıklarında henüz hayatlarını kaybetmeden gayrimenkullerini çocukları arasında kendilerine uygun bir şekilde paylaştırabilirler. Mülkiyet hakkından dolayı kişiler istedikleri gibi tasarrufta bulunma ve gayrimenkullerini istediklerine devredebiliyorlar. Anne ve baba sağ iken yapılan bu miras paylaşımlarına mirasçıların herhangi bir şekilde itiraz hakkı yoktur. Çünkü kişilerin mirasçılığı ölüm sonrasında başlamaktadır. Dolayısıyla çocuklar anne ve babaları hayattayken miras talep edemez ve buna dair işlem yapılmasını isteyemezler.

MİRAS PAYLAŞIMI HANGİ ŞARTLARDA BOZULUR?

Anne ve babalar çocukları arasında eşit bir mira spaylaşımı yapmak zorunda değillerdir. Kanunen böyle bir mecburiyet bulunmamaktadır. Ancak anne ve babalar çocuklarının mirastaki saklı paylarını bir başka mirasçıya veya üçüncü bir kişiye veremezler. Çocuklar anne ve babalarının miraslarında yüzde 50 oranda saklı paya sahiptirler. Bu yüzde 50 saklı paya müdahale edilerek yapılan miras paylaşımlarının bozulması kanunen mümkündür. Bundan dolayı miras paylaşımı yapılırken saklı pay haklarına müdahale edilmemesi gerekmektedir.

MİRAS NASIL BOZULUR?

Mira spaylaşımında haksızlığa uğradığı iddia eden mirasçılar mahkeme yoluyla bu haklarının iadesini sağlayabilirler. ANcak burada en çok yanılgıya düşülen konu anne ve babaların mirası eşit paylaştırma zorunluluklarının olduğunun düşünülmesidir. Saklı paya denk gelmeyen tüm paylar hakkında miras bırakan istediği gibi tasarruf hakkına sahiptir. Saklı paya denk gelinmediyse, mirastan mal kaçırma yoksa o mirasın bozulması çok zordur.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri