Anne ve babaya çocuktan gayrimenkul mirası kalır mı?

Gayrimenkul miras paylaşımları üzerinde bazı detaylar merak ediliyor. Çocuğun vefat etmesi durumunda anne ve babaya miras kalıp kalmayacağı da bunlardan birisidir.

Gayrimenkul miras paylaşımı yapılırken yasal mirasçılar sık sık karşı karşıya gelmektedirler. Kişinin vefatından sonra onun mirasının kimler arasında hangi oranlarda paylaştırılacağı miras hukuku ile belirlenmiştir. Ancak bu detaylar çoğu kişi tarafından bilinmediği için anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Çocuktan anne ve babaya miras kalması da az bilinen ayrıntılar arasında bulunmaktadır. 

ANNE VE BABA MİRASÇI OLABİLİR Mİ?

Kişinin vefatı ile beraber eğer menkul veya gayrimenkul bir malı varsa miras gündeme gelmektedir. O zaman da miras hukuku devreye girmektedir. Miras hukuku mirasçıları 3 ayrı zümreye ayırmıştır. 1. zümrede herhangi bir mirasçı yoksa o zaman 2. zümreye, orada da mirasçı yoksa 3. zümreye, orada mirasçı olmaması durumunda devlet mirasçı olmaktadır. 

Ana mirasçılar 1. zümrede bulunmaktadır. Bunlar çocuklar, eş, anne ve babadır. Ancak anne ve babanın mirasçılık durumu şartlıdır. Öncelikle bir kişinin yasal mirasçısı alt soyudur. Yani kişinin ana mirasçısı çocuklarıdır. Eğer kişi vefat ettiğinde çocuğu yoksa, çocuğu ondan önce vefat etmişse, vefat eden çocuğun alt soyu yoksa o zaman çocuk faslı devre dışı kalmaktadır. 

Kişinin vefatının ardından resmi nikahlı eşi hayattaysa her şartta bu eş yasal mirasçıdır. Miras paylaşımına ortak olacaktır. Çocukları varsa tüm mirasın dörtte biri eşe kalan ise çocukları arasında eşit paylaştırılır. Ancak mirasçının alt soyu devam etmiyorsa yani çocuğu ve torunu yoksa o zaman anne ve baba eğer hayattaysalar mirasçı olurlar. O zaman miras anne, baba ve hayatta kalan eş arasında paylaştırılır. Bu yasal mirasçıların dışında herhangi birisi bu koşullarda mirasçı olamayacaktır. Anne ve baba hayatta değilse ve çocuk yoksa o zaman kardeşler ve yeğenler mirasçı olabilirler. 

Emlak Haberleri Haberleri